Oscarsbelönade Hollywoodmogulen i stor sexskandal

Anklagas för att ha utnyttjat kvinnor under närmare 30 år

HOLLYWOOD. Den Oscarsbelönade producenten Harvey Weinstein har skapat en bild av sig som kvinnokämpe och stöttat Hillary Clinton.

Men nu kommer anklagelser om raka motsatsen mot 65-åringen.

Under närmare 30 år uppges han ha utsatt skådespelerskor som Ashley Judd, Rose McGowan och andra anställda för sexuella övertramp.

– Allt jag kunde tänka var hur jag skulle ta mig ur hans rum utan att göra honom förbannad, säger Judd om ett möte för 20 år sedan med mannen bakom ”Pulp fiction”, ”Will Hunting” och ”Shakespeare in love”.

Då hade hon anlänt till Beverly Hillshotellet Peninsula för ett frukostmöte. I stället tog han emot henne i sitt rum, i morgonrock, och frågade om hon kunde ge honom massage, eller titta på när han duschade.

2014 sägs Weinstein ha bjudit in Emily Nestor, som bara jobbat en dag som vikarie på hans kontor, till samma hotell och lovade att hjälpa henne med karriären om hon gick med sexuella inviter.

Året därpå anklagas han för att ha fått en kvinnlig assistent att börja gråta efter att han pressat henne att ge honom massage när han var naken.

Ber om ursäkt

– Det är en giftig miljö för alla kvinnor på det här företaget, skrev den anställda Lauren O’Connor i ett svidande brev där hon detaljerade sin chefs övertramp.

Tidigare har filmbolagsmogulen aggressivt slagit tillbaka mot medier som försökt luska i rykten som länge omgett honom. Men i New York Times avslöjande bekräftar han till viss del rapporteringen.

– Jag har insett att sättet jag tidigare betett mig på mot kollegor har orsakat mycket smärta och det ber jag verkligen om ursäkt för. Även om jag försöker göra bättre, vet jag att jag har en lång väg att gå, säger han i ett uttalande.

Rapporteringen har slagit ner som en bomb i Hollywood. På hans eget företag, Weinsten Company, uppger två anställda att mogulen gjort upp i godo med minst åtta kvinnor.

Köpa fred

En av dem var en ung assistent i New York på 1990-talet, skådespelerskan Rose McGowan 1997, en assistent i London 1998, en italiensk modell 2015 och O’Connor strax därefter.

Fallet McGowan var resultatet av en händelse på ett hotellrum under filmfestivalen Sundance som slutade med att hon fick 800 000 kronor.

Enligt rättsdokument skulle inte pengarna ”ses som ett erkännande” av Weinstein, utan som ett sätt att ”undvika stämningar och köpa fred”.

Nu uppger Weinsten att han tänker ”tackla de här frågorna direkt”.

Till New York Times säger han att det redan påbörjats och att han tar timeout.

Publisert:

LÄS VIDARE