Tilde de Paula om hemligheten bakom ”Efter fem”

Tittarsuccén ”Efter fem” fyller tre år.

För programledaren Tilde de Paula betyder programmet oerhört mycket.

– Det är min tv-bebis.

Imorgon fredag är det tre år sedan ”Efter fem” hade premiär och det allra första avsnittet sågs av över 400 000 personer. Succén blev snabbt ett faktum och för programledaren Tilde de Paula, 49, är det svindlande att tiden har gått så fort.

– Det känns helt otroligt, men också fantastiskt roligt. Tänk att vi har gjort så vansinnigt många sändningar. Jag minns att jag precis i början sa att vi i alla fall behövde få två år på oss för att etablera programmet.

Det gick lite snabbare än så.

– Det gjorde det verkligen. Det har varit en skithäftig resa och vi har jättefina siffror och en jättefin publik. Dessutom fick vi ju Kristallen i höstas som en härlig bonus.

Hur kom ni på idéen till ”Efter fem”?

– Det var jag, Martin Sundsten, Sebastian von Sivers och en tjej som heter Alexandra som satt och spånande. Vad vill man ha och vad vill vi göra och vad känns relevant? Vi kollade också väldigt mycket på hur man gjorde i andra länder och vad vi blev inspirerade av. Sedan kände vi att vi hade något och att man kanske kunde göra någonting av det. Men vi drog igång snabbare än vad vi hade tänkt från början.

Hemligheten bakom succén

Tilde de Paula tystnar för ett ögonblick när hon får frågan om vad hon tror är hemligheten bakom succén.

– Kanske är det för att vi utgår från oss själva och vad vi tycker är intressant. Vi behöver inte heller krångla till det, för verkligheten är så pass krånglig som den är. Vi utgår från det nyhetsflöde som är.

– Jag blir glad och smickrad för att folk gillar programmet, men även peppad att fortsätta kämpa på. Det krävs kraft och energi för att hålla sig uppdaterad och dessutom våga ändra i sista stund. Men det här är inget jag tar för givet. Det känns otroligt hedersamt.

Efter fem-gänget Maximilian Artell, Anna Brolin, Henrik Alsterdal, Tilde de Paula Eby och Axel Pileby.
Efter fem-gänget Maximilian Artell, Anna Brolin, Henrik Alsterdal, Tilde de Paula Eby och Axel Pileby.

Vad betyder programmet för dig?

– Jag har ju gjort så otroligt många tv-produktioner. Allt har sin charm och utmaning, men ”Efter fem” är min tv-bebis. De senaste åren har jag gått mer åt att vara med och producera saker och ting, och det här är verkligen ett sådant projekt. Det innebär att det betyder extra mycket för mig när det är en idé av mig och de som står mig nära i arbetet. Då känns det otroligt varmt om hjärtat att det fungerar.

Har du något extra minnesvärt ögonblick som sticker ut?

– Det känns som de här tre åren har varit väldigt nyhetsintensiva. Det har varit otroligt stökigt i både svensk politik och amerikansk politik. Pandemin ska vi inte heller glömma. En av anledningen till att det har gått så bra siffermässigt är nog att vi levt under en period då det varit extremt händelserikt.

– Men ett exempel är ju superonsdagen då vi hade planerat för en sändning där vi skulle tala om att vi hade fått Sveriges första kvinnliga statsminister med allt vad det innebär. Men plötsligt hade vi inte det och var tvungna att ställa om och göra ett program där vi skulle förklara vad som hade hänt.

I veckan hoppade David Hellenius in som programledare med Tilde de Paulas då Axel Pileby hade blivit sjuk. Under den här intervjun sitter han bredvid och berättar att extraknäcket gav mersmak.

– Det var jättekul. Det vill jag göra igen!

Publisert:

LÄS VIDARE