Märtha Bonneviers ilska efter ”Gift vid första ögonkastet”

Får sexistiska reaktioner efter relationssåpan

Av:  Björn Berglund/TT

Efter att Märtha Bonnevier ratade Axel Kratz i ”Gift vid första ögonkastet” har hon blivit syndabock och fått utstå sexism. Det menar hon efter att SVT sänt säsongens sista avsnitt.

– Det gör mig faktiskt arg, säger hon till TT.

De blev årets mest omtalade par i dokusåpan. Märtha Bonnevier, 34, fattade noll tycke för sin nye make Axel Kratz, 29, och deras stela försök att ändå lära känna varandra gav jobbig stämning ett nytt ansikte.

Efteråt anser Bonnevier att hon har blivit syndabock för att relationen inte fungerade, vilket gör henne förvånad.

– Negativa kommentarer av folk i periferin på forum eller i kommentarer på artiklar bryr jag mig inte om så mycket. Men det som däremot känns tråkigt är när analyser har känts direkt felaktiga eller sexistiska eller väldigt grunda, säger hon.

– Det gör mig lite ledsen. Jag trodde att vi hade kommit längre än så 2022.

Bonnevier vänder sig främst mot en krönika i Dagens Nyheter med rubriken ”Därför är vi så arga på Märtha”. Hon menar att hon där framställs som en hycklande feminist som inte velat ha en toxiskt maskulin man – men som ändå blivit missnöjd när hon fått en snällis.

– Den undrar jag helt enkelt hur den kunde publiceras. Inte minst med den rubriken. Att hänga ut en privatperson på det sättet tycker jag är märkligt. Jag är ingen politiker eller företagsledare, säger hon.

Märtha Bonnevier.
Märtha Bonnevier.
Axel Kratz och Märtha Bonnevier hittade ingen kemi i "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.
Axel Kratz och Märtha Bonnevier hittade ingen kemi i "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.

”Bara värnat om samtycket”

Hon tycker att det känns extra olustigt eftersom mycket av hennes ovilja mot relationen kom sig av att hon inte hade någon lust att ta steget till fysisk kärlek.

– Att då få höra att jag borde ha försökt mer eller bitit ihop eller gått med på saker som jag inte var okej med, det är skrattretande. Det gör mig faktiskt arg. Jag har bara värnat om samtycket. Jag satte gränser, som Axel också var helt okej med direkt.

Samtidigt har hon också fått respons som har gjort henne glad.

– Inte minst från tjejer och kvinnor som har kontaktat mig och tyckt att det har varit bra att jag har gått min egen väg och sagt vad jag tycker och varit tydlig med gränssättningar.

”Var lite billigt”

Själva programmet är hon nöjd med, och hon tycker att det har förmedlat en rättvis bild av situationen. Däremot vänder hon sig mot experternas matchning och undrar om de inte borde ha tagit större hänsyn att hon och Axel var ganska olika. Att hon inte skulle känna någon fysisk dragning till honom borde man också ha kunnat lista ut, tycker hon.

– Jag berättade om att jag tycker att det är väldigt attraktivt med någon som har förmågan att ta ett rum och som är självklar i sig själv. Jag skulle tolka det som en person som är mogen och säker på sin sak och inte någon som är en ganska undfallande person, som Axel.

I programmet liknade psykologen Fredric Bohm hennes tvekan med en vänsterswipe, alltså att nobba någon på dejtingappen Tinder.

– Det kände jag var lite billigt. Det är klart att det är en tacksam liknelse att göra och jag får nog säga att jag under processen vacklade lite och frågade mig själv vad jag verkligen känner. Mestadels var experterna bra bollplank, men man får nog ändå komma ihåg att de också är individer och att de hoppas på att det ska funka. Det är ju deras jobb som visas upp.

Det blev inget långvarigt äktenskap för Axel Kratz i "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.
Det blev inget långvarigt äktenskap för Axel Kratz i "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.
Märtha Bonnevier är förvånad över reaktionerna på "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.
Märtha Bonnevier är förvånad över reaktionerna på "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.

Är singel

Efter programmet är hon fortfarande singel.

– Jag tycker att det är kul och härligt att dejta, men är singel nu.

Trots att programmet inte gick som hon hade hoppats ångrar hon inte sin medverkan.

– Jag känner mig stärkt i att känna vad jag söker och jag känner mig tryggare i mig själv för att jag under programmet har gjort en egen resa. Jag ångrar inte att jag var med och jag ångrar inget jag sagt eller gjort. Jag är stolt över hur både Axel och jag har hanterat det efteråt. Jag är glad att jag fick lära känna honom.

TT: Kommer ni att ses som vänner tror du?

– Det blir kanske någon digital high five i efterspelet till programmet, men vi kommer nog inte umgås.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE