Claes Moser gör comeback i Antikrundan

”Jag känner mig riktigt taggad”

Kroppspulsådern brast – men han lurade döden med en hårsmån.

Nu gör Claes Moser comeback i ”Antikrundan” efter förra årets uppehåll och läkarna imponeras över hans återhämtning.

– Läkarna tycker jag mår exemplariskt bra, säger han till Aftonbladet.

Det var vid påsk förra året som ”Antikrundan”-profilen Claes Moser drabbades av brusten kroppspulsåder hemma i huset Akleja i Vaxholm.

Han lurade döden och överlevde, men tvingades till två och en halv månads vistelse på sjukhus. Det innebar också att han i samråd med produktionen tvingades hoppa av förra årets ”Antikrundan”-turné. Det var första gången han inte var med sedan debuten 1996.

Claes Moser i ”Antikrundan” 2008.
Claes Moser i ”Antikrundan” 2008.

Efter en lång konvalescens är Claes Moser i bra skick och glädjande nog är han snart tillbaka där han ska vara, bland konst och antikviteter och hoppfulla människor på det han själv kallar för ”en cirkus”.

– Det ska bli jättekul att träffa alla, publiken och tv-produktionen. Jag känner mig riktigt taggad inför att göra comeback, säger Claes Moser till Aftonbladet.

”Synpunkter på det som sades i rutan”

Han förklarar att hans exil i Vaxholm förra årets trots allt var helt okej.

– Det var ganska skönt, men samtidigt hade jag synpunkter på saker som sades i rutan. Men det var ett speciellt år, det ska man komma ihåg. Det var inte värderingar som man var van att hantera. Det var massa inskickade bilder och konstiga hembesök. Jag tycker de fick ihop det väldigt bra ändå med tanke på pandemieffekten.

Claes Moser berättar att det var många tittare som hörde av sig och sa att de saknade honom i tv-rutan.

Hemma hos konstexperten Claes Moser.
Hemma hos konstexperten Claes Moser.

Han är alltså en av de älskade konstkännarna som synts i ”Antikrundan” under många år. Det blir 26:e gången i år med undantag för förra året.

– Det är en jävla massa år och någon gång tänker jag att jag måste dra mig tillbaka. Men så länge det är kul och jag orkar så fortsätter jag. Det är en inmutad del av sommaren och jag går och väntar på det.

Kommer du att köra ända in i kaklet?

– Vi får se hur det känns, nu har jag fått lite distans till det så jag får se hur det känns i slutet av augusti när man har varit igång ett tag. Man ska inte heller köra för länge. Det är bättre att göra som Greta Garbo, sluta medan man fortfarande är ganska klar och inte lallar omkring i onödan. Några av oss börjar bli till åren och har man varit med i så många år så är det kanske bra om det kommer in några nya.

”Vill att allt ska bli som vanligt”

Du har ändå tänk tanken att det inte är för evigt?

– Det har jag gjort i och med att jag blev sjuk, att det här var tack och adjö till alla saker som jag har varit van att göra under ett helt liv. Så kände jag förra året, men sedan blev jag långsamt bättre och till slut kände jag mig riktigt bra. Då tänkte jag att det kanske skulle gå.

Hur mår du idag?

– Jag mår efter omständigheterna bra. Vad jag hör läkarna berätta om operationen så tycker de att jag mår exemplariskt bra. De ser det som att de har lyckats väldigt bra, men jag tycker kanske att jag borde må ännu bättre. Jag är lite otålig och vill att allt ska bli som vanligt, men jag får väl inse att allt inte kan bli som det var, det är ju så med livet.

Hans och Anna Shimoda möter Claes Moser.
Hans och Anna Shimoda möter Claes Moser.

Med det sagt så är livet ändå fem plus?

– Det får jag nog absolut säga.

Vid sidan om ”Antikrundan” är Claes Moser konsthandlare på heltid. Däremot har han nyligen lagt ned sitt galleri som han har drivit sedan 1974.

– Jag har beslutat mig för det efter 48 år. Jag hinner inte sköta det längre. Det är ett helt liv och tvånget att man ska finnas där är skönt att slippa. Det är ett stort steg att ta när man har haft det i så många år och det blir något väldigt definitivt och något man tar tack och farväl av. Men jag har knappt varit där de senaste två pandemiåren. Det är ett beslut som har mognat fram och det känns helt rätt.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE