Delade meningar om "Holy spider"

Av:  TT

Zar Amir Ebrahimi har huvudrollen i Ali Abbasis iranska seriemördardrama. Pressbild
Zar Amir Ebrahimi har huvudrollen i Ali Abbasis iranska seriemördardrama. Pressbild

Ali Abbasis iranska seriemördardrama får blandade recensioner efter premiärvisningen i Cannes. ”Djupt övertygande och avsiktligt skrämmande”, skriver The Telegraph och ger filmen betyget 5 av 5.

”Holy spider” kretsar kring en journalist, spelad av Zar Amir Ebrahimi, som bestämmer sig för att undersöka seriemorden på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad – vilket utvecklar sig till en jakt på mördaren.

Upplägget skulle ha kunnat utvecklas till en ”dussinthriller”, men ”Holy spider” känns aldrig som ett säkert genreval, skriver Deadline. ”Tvärtom. Det sprakar och glittrar av ilska”.

Betydlig svalare mottagande får filmen av The Guardians recensent som beskriver den som ”märklig och osannolik”. Framför allt är det skildringarna av de kvinnliga offren som får kritik för att vara ytliga.

”Filmen håller fast vid ett ganska hollywoodiserat, men säkert väldigt effektivt, mördarcentrerat manus”, skriver recensenten Peter Bradshaw.

Kriminaldramat har verklighetsbakgrund. 2001 greps den iranske byggnadsarbetaren och familjefadern Saeed Hanaei, med smeknamnet ”Spider killer”, och anklagades för mord på 16 prostituerade. Det fanns poliser som konspirerade för att hjälpa honom att fly och många människor i Iran – försäkrade han hela tiden sin familj – som ansåg att han utförde Guds verk.

Ali Abbasi fick sitt genombrott med ”Gräns”, som 2018 vann första pris i Cannes-festivalens sidosektion Un certain regard.

Publisert: