Linn Elmervik

Mörkaste stunden i ”Gift vid första ögonkastet” någonsin

Samtyckesdiskussionen får det att krypa i kroppen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Situationen mellan Axel och Märtha bidrar till en viktig diskussion om samtycke.

Men skapar också fruktansvärd ångest.

Har ”Gift vid första ögonkastet” någonsin varit mörkare?

Pinsamma ögonblick har absolut avlöst varandra under årens lopp, men inget kan jämföras med stämningen mellan Axel och Märtha. Mig veterligen har i alla fall ingen matchning tidigare slutat i en ångestframkallande diskussion om samtycke.

Samtalet i sig är jättebra. Här får både deltagare och experter en chans att närma sig något viktigt man ofta inte pratar om. Var går mina – och andras – gränser? Vad vill jag och hur säger jag nej? Det är inte minst en viktig feministisk fråga. Axel lyfter dessutom frågan om pressen han känner att som man ta initiativ.

Blev utsatt för närhet hon inte var bekväm med

Men allt skaver. Under bröllopet och bröllopsnatten blev Märtha uppenbarligen utsatt för närhet hon inte var bekväm med, något som inte riktigt framkommit i tidigare avsnitt. Plötsligt känns hennes avståndstagande sätt mot Axel mer begripligt.

Märtha och Axel i ”Gift vid första ögonkastet”.
Märtha och Axel i ”Gift vid första ögonkastet”.

Det blir inte ljusare när en nedstämd Axel i en synk säger att han helt enkelt borde ha frågat Märtha rakt ut innan han tog några fysiska initiativ. Scenerna är nog de mörkaste jag sett i programmets historia. Det kryper i kroppen.

Varför fortsätter de experimentet? Ingen av dem mår uppenbarligen bra i situationen. Att de inte kommer att bli ett par är glasklart, varför ska en vänskap istället tvingas fram?

Märtha pratar om programmet som ett tillfälle att lära känna sig själv, men det finns väl bättre sätt att göra det på än att plåga sig såhär?

Ingen av dem mår uppenbarligen bra

I de första avsnitten påminde Märtha och Axel mycket om Jamie Otis och Doug Hehner som gifte sig i amerikanska ”Married at first sight” 2014. Ett kultpar i ”Gift vid första ögonkastet”-kretsar. Medan Doug blev överlycklig när han såg sin tilltänkta vid vigseln bröt Jamie ihop och grät av besvikelse. Hon tröstades av tärnorna innan hon kämpade sig igenom kvällen. Mot alla odds lyckades de ta sig vidare och i dag är de gifta och har två barn.

Där slutar förmodligen likheterna med Axel och Märtha, som nog båda mår bäst av att fortsätta på varsitt håll.

Publisert:

LÄS VIDARE