Visar en förbluffande brist på allmänbildning i vissa ämnen

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson i ”På spåret”.
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson i ”På spåret”.

Fallhöjden för deltagarna i ”På spåret” är stor.

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson kom in som två av Sveriges mest upphaussade journalister. Och lämnade efter att ha visat upp en förbluffande brist på allmänbildning i vissa ämnen.

Nu blev inte de välkända tv-profilerna lika utklassade som i förra veckans premiärmatch mot Jason Diakité och Marcus Samuelsson.

Faktum är att de ledde rätt stort efter första resmålet Piteå, hade tre poäng upp efter nya momentet Närmast vinner och till sist bara förlorade med två poäng, 26-28.

Men man blir nästan mörkrädd när man tänker på hur stor plats dessa två kommer att ta i tv-rutorna efter nyår och hur lite de vet om vissa saker. Har ingen av dem besökt en bokhandel de senaste åren?

I så fall har det varit omöjligt att missa att det finns en serie bästsäljande romaner av Karin Smirnoff med omslag som inte liknar några andra.

I momentet Närmast vinner prickade de väldigt bra in var Titanic avgick från på sin ödesdigra färd mot New York 1912, men det var enbart tack vare Carina. ”Nä men herregud!” utbrast hon spontant när Marcus ville ha det till att båten åkte åt andra hållet över Atlanten. Och han ska vara USA-expert…

Dessutom blev de nollade på resmålet Capri. Spontant kommer jag inte på något tävlingspar som åtminstone inte lyckats knipa två poäng på den sista, alltid väldigt enkla, ledtråden. Då hade de fått oavgjort och utslagsfråga.

Dilan Apak och Moa Lundqvist är inte det vassaste paret rent tävlingsmässigt, men trivsamma och roliga.

SÅ BRA VAR LAGEN

Dilan Apak och Moa Lundqvist.
Dilan Apak och Moa Lundqvist.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Dilan Apak & Moa Lundqvist

Båda är radiopratare, komiker och poddare. Dilan är också utbildad jurist. Båda har gjort humorshower ihop och humorserien ”Sagan om Dilan och Moa” i SVT. Moa har även haft en stor roll i Marie Agerhälls humorserie ”Dips” på SVT. Tävlar för andra säsongen. Grundlade segern när de fräckt ryckte på tio poäng och prickade in sista resmålet, Tokyo.


Marcus Oscarsson och Carina Bergfeldt.
Marcus Oscarsson och Carina Bergfeldt.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Carina Bergfeldt & Marcus Oscarsson

Hon är journalist som krönte sina år här på Aftonbladet med att vinna Stora journalistpriset för sin bevakning från massakern på Utøya. Gick till SVT och gjorde succé som USA-korrespondent under Trump-åren. Fick en egen talkshow på ”Skavlans” sändningstid, som återkommer i vår. Vann Kristallen som bästa programledare i år.
Han är statsvetare och journalist med USA som specialområde. Är både hyllad och omdiskuterad frispråkig politisk kommentator i TV 4. Nu är de ute ur programmet efter två raka förluster.

SÅ BRA VAR MUSIKEN

Maja Ivarsson gästade husbandet Sven-Ingvars.
Maja Ivarsson gästade husbandet Sven-Ingvars.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Sven-Ingvars

Låter rockigare än väntat. Och gör en mer än godkänd version av Bo Kaspers orkesters ”Semester”, även om den inte når upp till originalet.
Kvällens gästartist Maja Ivarsson sjöng en habil version av Pretenders-klassikern ”Brass in pocket” – som inget av lagen hade en susning om vad det var för låt.

NÅGRA ANDRA SPANINGAR

Märkligt nyfiken: Kristian Luuk var väldigt nyfiken redan förra säsongen när han fick veta att Dilan Apak och Moa Lundqvist bodde ihop. Nu fortsatte han att snoka i deras boende, när det kommit in killar och barn i deras liv.

Knasigaste gissning: En fråga handlade om vilka ryttare som delade OS-guldet i hästhoppning med Peter Fredricson. Båda lagen kunde Malin Baryard-Johnsson. Carina och Marcus värkte fram Henrik Mittelmann. Ändå lite nära.
Dilan Apak sa spontant – Eskil Erlandsson!
Undrar vad ryttaren Henrik von Eckermann tänkte då, om han såg på programmet. De båda är inte direkt lika, varken till ålder eller utseende. Erlandsson kan mycket väl ha suttit på en häst, han bor på en gård, men är annars mest känd som centerpartistisk politiker, jordbruks- och landsbygdsminister och senast aktuell när han blev anklagad, men senare friad, för sexuellt ofredande av några riksdagskollegor.
Och varför kom just det namnet spontant upp i Dilan Apaks hjärna?

Publisert:

LÄS VIDARE