Ola Rapace om tuffa tiden som ensamstående pappa

Skulden, saknaden och sorgen

Ola Rapace bär fortfarande på känslan av att inte räcka till som förälder.

I ”Behandlingen” berättar han om relationen med sin son, och om tiden som ensamstående pappa.

– Jag låtsades att jag pallade mer än vad jag gjorde och det är ju ett ännu större svek än att inte palla, säger han.

Skådespelaren Ola Rapace, 50, är just nu en av deltagarna i ”Behandlingen” på Kanal 5, ett program där sex kända svenskar går igenom ett behandlingsprogram för psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

Under en mindfulness-övning blir Ola Rapace känslosam och tårarna börjar rinna ned för hans kinder. Efteråt berättar han om sina tankar.

– Jag tänker mycket på mina barn överhuvudtaget nu när man är så här långt ifrån, Jag älskar att tänka på mina barn men det är också mycket längtan, saknad, sorg ibland. Jag undrar hur min son har det, säger han.

– Jag bara hoppas att han mår bra och att han får det han behöver.

Ola Rapace i ”Behandlingen” på Kanal 5.
Ola Rapace i ”Behandlingen” på Kanal 5.
Ola Rapace i ”Behandlingen” på Kanal 5.
Ola Rapace i ”Behandlingen” på Kanal 5.

Fick sonen Lev Rapace ihop

Han och skådespelerskan Noomi Rapace, 41, fick sonen Lev Rapace – som i dag är 18 år – innan de skilde sig 2011. Ola Rapace berättar att han mestadels hade hand om sonen själv efter skilsmässan, och att det många gånger var tufft för dem båda. Han kan se en tydlig koppling mellan Levs uppväxt och den han själv fick, säger han.

– Framför allt till min son så är det ju så att han också har fått fixa så mycket själv, fått vara så jävla kompetent och vuxen väldigt tidigt, och klarat av att resa över världen själv när han var 7-8 bast, och byta plan i Turkiet fast han inte kan läsa. Samtidigt som han både med mig och med sin mamma också fått de här ögonblicken av närhet och uppmärksamhet och kärleksfull omtanke och omvårdnad. Men man är orolig ibland för att han är så jävla duktig.

Ola Rapace i ”Behandlingen” på Kanal 5.
Ola Rapace i ”Behandlingen” på Kanal 5.

”Ensamstående pappa till två barn”

Ola har också dottern Line Rapace, 22, från ett tidigare förhållande.

– Som ensamstående pappa till två barn så hade jag i stort sett eget ansvar över ett av dem, och då kände jag att jag inte kunde ta det ansvaret riktigt, och framför allt inte kunde erkänna för mig själv eller någon annan att jag inte kunde det. Jag låtsades att jag pallade mer än vad jag gjorde och det är ju ett ännu större svek än att inte palla, säger han.

I programmet försöker psykologen Tobias Sahlin att stötta Ola Rapace i sorgen och skulden han bär på.

– Du gjorde ju så gott du kunde, och du var också närvarande på ett helt annat sätt än vad du var van vid att din pappa var. Så grundtryggheten finns ju mellan dig och din son, säger Sahlin.

– Ja, det gör den faktiskt, på något sätt, säger Ola Rapace.

”Behandlingen” sänds på onsdagar klockan 21.00 på Kanal 5 och på Discovery+.

Publisert:

LÄS VIDARE