Linn Elmervik

Varför kan experterna aldrig erkänna att de hade fel?

Äntligen gav ”Gift vid första ögonkastet”-paret upp

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tack gode Gud att det är över.

Märthas och Axels avhopp är en lättnad för alla inblandade.

Efter ett samtal med programmets terapeut Fredric Bohm bestämde sig Axel och Märtha för att avsluta experimentet. Det var inte en dag för tidigt.

Mer förvånande var att Märtha under avstämningssamtalet först föreslog att hon och Axel trots allt skulle fortsätta träffas. Vad hoppades hon få ut av det? Knappast kärlek. Personlig utveckling kanske? Att utsätta sig för nya och oväntade situationer kan hjälpa en att lära känna sig själv, men är det värt att offra sitt eget välmående på vägen? Det enhälliga svaret från landets psykologer skulle förmodligen vara nej.

PLUS: ”Gift vid första ögonkastet” säsong 7 – så gick det sen

Den katastrofala matchningen av Märtha och Axel väcker en fråga som grott i bakhuvudet de senaste säsongerna. Varför kan experterna aldrig någonsin erkänna att de haft fel?

Genom åren har totalt fyra par fortsatt vara gifta, men desto fler har bråkat, gråtit och blivit besvikna.

2016 gick flera tidigare deltagare ut och krävde att SVT skulle stoppa nästa säsong av ”Gift vid första ögonkastet”. I ett öppet brev skrev de att flera av dem mått så dåligt att de varit tvungna att sjukskriva sig efter inspelningarna. På Instagram kallade Ellen Tejle, som medverkade i den första säsongen, programmet för något av det värsta hon varit med om.

2018 avskydde nygifta Martin Ericson och Madeleine Krånghed varandra så mycket att SVT i en sista desperat åtgärd bad dem lägga ner försöken att bli kära och istället instruerade dem att börja banta ihop för att komma närmare varandra.

Förra året krockade Susanna Lundberg och Johan Skantz totalt personlighetsmässigt och efter inspelningen sa Susanna att hon önskade att hon kunde få sin medverkan ogjord.

Axel och Märtha i samtal om framtiden.
Axel och Märtha i samtal om framtiden.

Vid inget av tillfällena har experterna medgett att de brustit i sina efterforskningar och hopparningar. I stället försvarar de matchningarna till sista blodsdroppen. De har inte gjort fel, skilsmässorna beror på helt andra saker. Ofta läggs ansvaret på deltagarna själva. De är antingen rädda, fast i gamla mönster eller har inte försökt tillräckligt mycket. De medverkande har inte bara misslyckats med att hitta kärleken i tv, det framställs dessutom som deras eget fel.

Experternas uppdrag att få två främlingar att bli kära i varandra är svårt, i det närmaste omöjligt. Därför vore det inte särskilt konstigt om de då och då la sig platt och erkände att det blev fel.

Det hade i alla fall varit klädsamt.

Publisert:

LÄS VIDARE