Originalet är tillbaka – med glöd och rutin

1 av 2
Karin Ritäkts gör solodebut.
NÖJE

I höst kommer Grönwalls första album på fem år.

På sång: Sveriges bästa Monia Sjöström.

Det är en sån där mening man måste skriva två gånger för att fatta.

På sång: Sveriges bästa Monia Sjöström.

Att Grönwalls spelar in en ny skiva med sin originalsångerska är en av det senaste årets allra hetaste dansbandsnyheter. Det är Monias första studioinspelning med orkestern sedan avskedsplattan "Vem" (Frituna) i januari 1999.

Herregud, det är snart sju år sen!

Och det är inte allt: På Grönwalls hemsida, www.gronwalls.com, kan man just nu ta del av ett smakprov på helt nya låten "Älskar du mig ännu", skriven av Åsa Karlström och Mats Larsson. 49 sekunder som bekräftar att orkestern är tillbaka på allvar. Det är en rak och melodistark dansbandsschlager och Monia sjunger avslappnat, rutinerat och med glöd.

Dansbandshösten 2005 ser ut att sakna motstycke. Nya plattor med Grönwalls, Barbados och Wizex ... ahh, elefanterna dansar igen!

Linda Bengtzings senaste singel "Diamanter" (Mariann) missade Svensktoppen häromveckan. Släktskapet med "Alla flickor" är tydligt, men "Diamanter" är faktiskt snäppet starkare och hade varit värd en placering på listan.

Jag sitter här och tjuvlyssnar på en cd-r med kommande samlingsplattan "Danspärlor 2" (Doremifa), som släpps inom kort.

Det är den produktive musikentreprenören, låtskrivaren och skivbolagsdirektören Göran Nolander som återkommer med sin tredje utgivning bara i år. Under projektnamnet Heartband ger han ut högklassiga samlingsskivor med artister och dansband som annars inte skulle ha samma möjligheter att nå ut med sin musik.

"Danspärlor" står sig bra i jämförelse med exempelvis Bert Karlssons nedlagda "Aktuell Musik"-serie, som i många år dominerade marknaden. På den kommande samlingen frestar Nolander med de senaste hitsen med Carina Jaarnek, Nova ("Memories of you", hyllad i en krönika nyligen), ThorGörans, Nizeguys och Jenny Saléns, samtidigt som vi bjuds på nyinspelat material med ett flertal högintressanta namn.

Dansbandslegenden Janne Önnerud sjunger taggat i två sånger, inte minst i den skönt nostalgiska "Musik har alltid vart mitt val", Jive är bra i "Det är bara du", liksom Martinez i nyinspelningen av sin egen "Kommer sakna dig så" med nya sångerskan Lillan Vestman.

Förra Martinez-sångerskan Karin Ritäkts solodebut "Ett minne från november" låter också riktigt, riktigt bra vid en första lyssning. Svänzons "Just den man" är också en höjdare.

Jag återkommer med en mer utförlig recension när jag har det färdiga albumet i min hand.

Bäst just nu

Michael Nystås