Folk är inte kloka, de skrämmer mig

NÖJE

Aggressivitet, humorlöshet och enfald.

Folk är inte kloka. Folk skrämmer mig.

Folk behöver skick och fason!

Nyligen öppnades möjligheten för läsare att lämna kommentarer på min blogg.

Det är stundtals deppig läsning.

Där framgår ouppfostran (tjogvis med ohyfsade påhopp), obildning (har svenskundervisningen lagts ner?), humorlöshet (typ: "Lordi är inte satanister din dumma jävla äckliga inkompitenta (sic!) bögjävel"), konspirationsteorivansinne (typ: "Vita huset låg bakom terrorattackerna 2001 för att lura folk att vilja attackera mellanöstern") och annan vildsint dumhet.

Det är inte nytt för mig eller andra skribenter. Det är vardag i mejlboxen. Mycket värre saker än så.

Skillnaden är att nu kan mejlen ses av alla - och många klyftigare läsare är chockerade över aggressiviteten och enfalden. (Och då släpper jag inte igenom direkt lagvidriga kommentarer eller påhopp på andra än mig.)

Kortfattat kan man säga att medelklassläsarna hånskrattar åt underklassläsarna.

Vilket känns obehagligt - och jag har kluvna känslor inför det.

Jag vill ju gärna vara på de svaga, saktfärdiga, outbildade och menlösas sida. Deras bitterhet och ilska, inser jag, kommer ju från ett klassförtryck. "Det är folket som bygger landet, folket är de enda som kan det", som Ulf Lundell sjöng i en underskattad sång.

Men det är svårt. Det är svårt när folk saknar insikt om begränsningar. När nordic trash-åsikter läggs fram som fakta, utan självtvivel, och de "VET" grejor (som att Maria bar Jesus barn: "Det kan jag bevisa... ren fakta", skriver någon).

När jag ser folket i denna skepnad längtar jag efter fascism, en stark ledare som leder de vilsna fåren framåt - och tvångskastrering!

Så vill jag inte känna.

Jag vill känna att demokrati är den sanna läran och att yttrandefrihet är samhällets vackra väg till självsanering mot det bättre.

I stället förpestar yttrandefrihet det offentliga rummet.

Folk är inte kloka - och borde avkrävas en kurs och ett diplom för att få rätten att uttrycka sig på websajter.

Eller så behöver de bara bättre utbildning, en stor kram och någon som älskar dem.

INNElistan

UTElistan

VECKANS

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM