Sex av Björn Ranelids vänner har dött av rökning

NÖJE

Författaren Björn Ranelid tar starkt avstånd från rökning.

I en gripande text publicerad i Expressen skriver han om hur rökningen skördat sex offer i hans vänskapskrets.

Själv blev han räddad av sin fru.

”Då sade Margareta att hon inte ville kännas vid mig, om jag fortsatte att tigga rökverk”, skriver han.

När Björn Ranelid, 68, var ung betydde fotbollen mycket för honom. I den personliga texten i Expressen skriver han att det under några år blev några paket cigaretter då och då i olika omgångar.

När han var 27 år mötte han frun Margareta på en dans. Han minns en tågresa de gjorde till Uppsala år 1977.

”Margareta var gravid. I det skedet av mitt liv hade jag ännu inte formulerat den första meningen i min självbiografi ”Till alla människor på jorden och i himlen”. Den kom att lyda så här: Varje havande kvinna bär två hjärtan som slår i ett tempel”, skriver han i Expressen och fortsätter:

”Så svag var jag i anden att jag förödmjukade mig och försökte köpa cigaretter av andra passagerare på tåget. Då sade Margareta att hon inte ville kännas vid mig, om jag fortsatte att tigga rökverk.”

1 av 2 | Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ranelid och hustrun Margareta Ranelid.

”Det finns inga gömställen”

Strax därpå, den 2 januari samma år”, bestämde sig Björn Ranelid för att aldrig mer röka en cigarett i sitt liv. Inte heller pipa, cigarr eller cigarill.

I sin text skriver han om de farliga biverkningarna som cigarettrökning bidrar till. Och det är något som han fått uppleva personligen i sin umgängeskrets.

Han skriver om en god vän som låg döende i sjukhussängen. Han hade rökt upp emot 60 cigaretter om dagen sedan han var 16 år.

Vännen frågade Björn om han trodde att han ska få uppleva när hans dotter födde sitt barn. De grät ihop och kramade om varandra.

”Det skulle visa sig att han hade arton dagar kvar att leva och han fick således inte höra eller se det nyfödda barnet, men det finns ögonblick som aldrig upphör att vara”, skriver Björn Ranelid i Expressen.

”Jag tackar min hustru Margareta”

Björn Ranelid nämner flera kända personer som rökte livet ut i sin text. Bland annat den legendariska fotbollsspelaren Johan Cruyff som rökte fram tills att lungcancern tog hans liv.

Själv är Ranelid som sagt rökfri sedan många år. Det är även hans barn.

”( ... ) Ytterligare fem av mina vänner dött som en följd av rökning. Mina barn röker inte och jag kan i denna stund inte finna en enda i min vänkrets som röker. Det finns så många andra risker i en människas liv och otaliga sjukdomar som kan drabba henne, men det är oförsvarligt, enfaldigt och onödigt att lägga till rökningen. Jag tackar min hustru Margareta.”

Här är stjärnorna som lämnat oss 2018 01:13
ARTIKELN HANDLAR OM