Björn Skifs öppnar upp – för ”Så mycket bättre”

Stjärnan: Konceptet i programmet är jättebra

Största turnéen på åratal. Och en självbiografi till hösten.
Dessutom öppnar Björn Skifs dörren, åtminstone lite på glänt, till tv-program som ”Så mycket bättre” och ”Stjärnorna på slottet”.

Nej, det sistnämnda är vi inte där för att prata om och Björn Skifs säger det också rätt så bestämt. Men det går liksom inte att undvika ämnet.

För vi har just pratat om det faktum att han har träffat författaren Petter Karlsson några gånger för att det troligen ska bli en självbiografi.

Karlsson har bland annat skrivit böcker om Zlatan Ibrahimovic, Janne Schaffer, Christer Björkman, Magnus Härenstam och Claes Malmberg.

– Vi sitter ibland, lite glest och sporadiskt, och har pratat om livet och sådär. Sedan får vi se… det är mycket att minnas och komma ihåg.

En bok lagom till bokmässan i Göteborg i september, kanske?

– Det vore väl lämpligt om det vore så att man hinner…

Björn Skifs har tidigare förklarat att han tackat nej, åtskilliga gånger, till SVT:s och TV4:s populära program ”Stjärnorna på slottet” och ”Så mycket bättre”. Han har inte haft någon lust att vända ut och in på sitt liv offentligt.

Inte road av reality–tv

Men ska du släppa en självbiografi, måste du väl avslöja lite mer om dig själv?

– Då blir det på mina villkor i alla fall. I den berättelsen, vad det nu blir, det är klart det blir grejer som både är förväntade och inte förväntade. Både lustiga och mindre lustiga.

Faller inte argumentet för att nobba tv-programmen då?

– I början ansågs det jättebra om folk grinar, gråter och det är jättetragiskt, det är jag inte så road av. Men det har kanske inte varit så farligt med ömkandet och gråten mot slutet. Och konceptet i ”Så mycket bättre”, att tolka varandras låtar, är ju jättebra.

Så det är inte benhårt nej längre till att vara med i sådana tv-program?

– Jag stänger aldrig dörren riktigt…
Men höstens storslagna planer är en turné med titeln Bitar ur mitt liv. Grunden är den stora cd-box, ”Every bit of my life 1967-2017”, med 24 cd, som kom strax före nyår.

– Boxen redovisar 99 procent av allt jag har gjort på skiva under 50 år. Även sådant jag kanske skulle vilja stoppa under skämskudden.

Blir lyxig superturné genom landet

På turnén får vi höra låtar genom hela karriären.

– Här gäller det att täcka in de här 50 åren, så gott det går, med både musik, minnen och kanske lite bilder till. Om jag får som jag vill, och det får jag väl, så kommer det nog inte bara handla om låtarna, utan också om den tid när de kom till. Både i det lilla vad gäller mig och världen. Hur såg den ut? Vad tänkte och gjorde man? Vad hoppades man på?

Det blir lyxigt, med stor orkester, med stråkar och blås.

Och även om Björn Skifs känns som 70 år ung och inte precis går omkring och gnolar på Thore Skogmans ”Pensionärsvisan”, måste man ändå ställa frågan:

Blir det din sista stora turné?

– Tanken på en farewell tour finns varje gång, men nä… jag går inte ut och säger att det är sista chansen att se mig (skratt).

Publisert:

LÄS VIDARE