Förundersökningen mot Lasse Kronér läggs ner

avAndreas Hansson, Ebba Thornéus, Jakob Meijer

1 av 2

Förundersökningen mot Lasse Kronér läggs ner, skriver Åklagarmyndigheten.

Tv-programledaren har tidigare anklagats för sexuellt utnyttjande i beroendeställning och sexuellt ofredande.

– Det skumma är att det inte är den där sanslösa glädjen, det är inga champagnekorkar i luften, säger Lasse Kronér.

Under onsdagen meddelade åklagare Stefan Lind att förundersökningen mot Lasse Kronér läggs ned. Kronér var tidigare polisanmäld för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt sexuellt ofredande.

”Det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal i form av sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande har förövats och det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen” skriver åklagaren i pressmeddelandet.

”Har aldrig varit så ledsen”

När Nöjesbladet når Lasse Kronér har han ännu inte tagit del av beslutet.

– Det var ju självklart, säger han när han får veta att förundersökningen är nedlagd.

En stund senare är känslorna grumlade.

– Det är inte den där sanslösa glädjen. Det är inge champagnekorkar i luften. Hade det varit tvärtom hade jag nog kastat mig rätt ut. Det tror fan att det släpper en enorm sten, sedan 1980 har jag jobbat med detta mer eller mindre jämt, jag har alltid jobbat. När det sedan blir en tvärnit... jag har liksom inte varit utanför dörren.

Han berättar att han knappt varit utanför lägenheten de senaste tre månaderna.

– Det har varit en väldigt ledsam tid. Jag har aldrig varit så ledsen i hela mitt liv. Det har också varit tufft för familjen, mina döttrar, när den här floden av osanningar har kommit, säger han.

Ska gå till en affär

Medan han flytt sociala medier har han stöttats av både nära och okända personer.

– De håll jag fått värme från är rätt fantastiskt, när det såg som allra mörkast ut fanns stöd och kraft från vänner och obekanta, människor man aldrig träffat, brev och... folk har varit helt otroliga i detta, säger han.

Han är nöjd med SVT:s agerande under tiden.

– Ska du ha en arbetsgivare i detta så är det SVT, de har betett sig fullständigt lysande i att stötta och tro på mig.

Han är start kritisk till mediers sätt att exponera honom under tiden som varit och hur hans ansikte använts generellt under #metoo-rapporteringen.

– För en gångs skull ska jag inte skräda orden: jag har fan lidit på riktigt. Jag har aldrig någonsin mått så här dåligt.

Vad ska du göra nu?

– Jag tror jag ska gå och handla, jag har inte varit i en affär sedan det här började.

SVT: ”Hoppas kunna hitta tillbaka”

I november berättade han om sin mardröm efter att han sett sig tvungen att hoppa av sin egen julshow.

– Jag sitter och tittar mig i spegeln och undrar vad fan är det som händer. Jag fattar ingenting, jag kan inte förstå detta. Jag har aldrig varit i ett drev förut, nu undrar jag hur fan Mona Sahlin mår egentligen.

SVT:s programbeställare Peter Nyrén säger att man nu kommer sätta sig ner och prata om profilens framtid, de har haft kort kontakt under morgonen efter beskedet.

– Vi hoppas kunna hitta tillbaka till ett bra samarbete, säger han.

Massi Fritz: Allt är inte nedlagt

Elisabeth Massi Fritz, som företräder den anklagande pratikanten, skriver till Nöjesbladet i ett sms: ”Vår kommentar kommer i morgon när vi läst igenom alla handlingar. Hela förundersökningen är ej nedlagd”.

Den kvinnliga praktikanten var på SVT under delar av 2012, 2013 och 2014 och det är under denna tid som händelserna ska ha ägt rum.

Hon har tidigare berättat att Kronér började skicka sms med sexuella anspelningar när de började arbeta tillsammans 2013 på ”Doobidoo”.

När cheferna informerades om sms:en fick Lasse Kronér en formell varning. Kronér har officiellt bett om ursäkt för agerandet.

– Jag gick för långt utan att jag visste att jag gick för långt. Jag trodde verkligen att vi hade en flört hon och jag. Jag trodde att det var ”cooking”, men jag missbedömde hennes intentioner, har Kronér tidigare sagt till Nöjesbladet.

Praktikanten och Kronér inledde senare en relation, som varade i ett år. Kvinnan beskriver förhållandet som destruktivt, vilket Kronér nekar till.

Den 20 oktober förra året polisanmälde kvinnan Kronér. I förundersökningen, gällande anmälan om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt sexuellt ofredande, har kvinnan förhörts ett flertal gånger och det har även hållits förhör med ett antal vittnen.

Få bästa kollen på vad som händer i nöjesvärlden - följ Nöjesbladet på Facebook