Svag ”På spåret”-debut för ett väldigt omaka par

NÖJE

Totalfiasko för en vecka sedan.

Nu tog Sigge Eklund och Malou von Sivers revansch. Men då mötte de å andra sidan ett svagt debutantpar.

Och programledaren Kristian Luuk hade slarvat med förberedelserna.

Det kändes väldigt uppenbart att Kristian Luuk knappt visste vem nya tävlingsdeltagaren Marianne Ahrne är.

– Regissör, legend, första kvinnliga Guldbaggevinnare, tog han i under presentationen. Men om han nu visste det, hur kommer det sig att han då pinsamt nog kände sig tvungen att fråga henne själv om Ahrnes vinnarfilm ”Långt borta och nära” var en spelfilm eller inte?

Ahrne och Anders ”Ankan” Andersson är verkligen ett omaka par i tävlingen. Kändes som att de nog aldrig ens hade hört talas om varandra innan de parades ihop. De var svaga på resmålen Los Angeles och Nyköping och helt borta på Odense, där de tänkte fel och var inne på var ett omskrivet mord på 1980-talet begicks, inte var mördarna greps (som ledtråden var).

Låga poäng även på delfrågorna, även om ”Ankan” gissade sig till en poäng och visste att människor som hamnat lite på glid, kan hittas på skid row. Sedan visade han sig ha högst oväntade kunskaper när det gäller vad rodret på en kanot kallas (skädda).

Populärkultur återfinns i rätt många av frågorna. Och det var på just en sådan fråga Sigge Eklund och Malou von Sivers grundlade sin seger och ryckte åt sig en fempoängsledning.

Sigge Eklund tvekade inte en sekund när han rabblade upp namnen på de sex föräldrarna till tre kändisbarn från Hollywood. Medan ”Ankan” och Marianne Ahrne funderade i banor som nog vållade hånskratt ute i landets tv-soffor.

Känns som en riktig högoddsare att duon har någon chans mot Martina Haag och Peter Magnusson nästa vecka.

Så bra var lagen:

Sigge Eklund/Malou von Sivers

Han är författare och podcastare, hon välkänd profil med eget program i TV 4. Totalfiasko i förra matchen, men nu hade de bättre kemi ihop i Första klass-kupén, både rent samarbetsmässigt och i största allmänhet, båda var småroliga mest hela tiden. Vann på inte direkt jättehöga 28 poäng.

Marianne Ahrne/Anders ”Ankan” Johansson

Hon är filmregissör och författare. Har varit filmkonsulent på Svenska Filminstitutet. Han är musiker, komiker och programledare och ena halvan av humorduon Anders och Måns. De gjorde julkalendern ”Skägget i brevlådan” för tio år sedan. Förlorade på måttligt imponerande 20 poäng.

Så bra var artisten:

Promoe har givit ut åtskilliga plattor som frontfigur för hiphopgruppen Looptroop Rockers och även parallellt som soloartist. 41-åringen heter egentligen Mårten Edh. Hade det lite otacksamma uppdraget att framföra en musikalisk road trip genom Kalifornien. Dr. Dre, Red Hot Chili Peppers och Katy Perry sammanför man inte helt enkelt i en och samma låt. Och Ulf Peder Olrog-visan ”Konserverad gröt” blev mest bara monoton.

Veckans snuskhummer: Malou von Sivers tyckte danska bakverk liknade något helt annat…

Bästa replik I: Allt jag gör är en hommage till Curry Melin. Fredrik Lindström om varför han bar en polotröja liknande den legendariske tv-meterologens signaturklädsel.

Bästa replik II: Man brukar karakterisera julfiranden som urspårade när en del av deltagarna blir avrättade. Fredrik Lindström om ledtråden Nyköpings gästabud.

Relevant fråga: Varför tyckte Fredrik Lindström att det var makabert att Gunnar Svensson/Hans Alfredson skrev ledmotivet till den sistnämndes långfilm ”P & B” (1983)?

Här är mesta mästarna i "På spåret" 00:22
ARTIKELN HANDLAR OM