Maggio spelar i film – om Ingmar Bergman

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Veronica Maggio.

GÖTEBORG. ”Bergman revisited” är filmprojektet där sex svenska filmregissörer tolkar Ingmar Bergman.

Längst har Tomas Alfredson gått – som har återskapat klassiska filmscener på nytt sätt, med Veronica Maggio både framför kameran och på soundtracket.

De sex kortfilmerna hade världspremiär på Göteborgs filmfestival under lördagskvällen.

I ”Bergmans Reliquarium” återskapas klassiska scener ur Ingmar Bergmans kända filmer av skådespelare som Maria Kulle, Helena af Sandeberg, Lena Olin, Gunnel Lindblom och Pernilla August. Och så är popsångerskan Veronica Maggio med hela tiden, samtidigt som hennes nya låt ”20 questions” (finns nu på Spotify) rullar i bakgrunden.

– Jag gillar henne och tog kontakt och bad henne och Jocke Berg att skriva en låt till filmen.

Vad har du för förhållande till Ingmar Bergman? Du växte väl snarare upp med din pappa Hans Alfredsons och Tage Danielssons filmer…

– Jo, men man minns ju när man såg ”Scener ur ett äktenskap”. Jag var väl sex, sju år och alla skulle se tv-serien med de hemska föräldrarna som bara grälade. Sedan som vuxen såg man ju något helt annat, det komiska, i serien, säger han.

– Och pappa kände honom lite grann. Det var faktiskt Bergman, när han var chef på SF, som såg till att Hasseåtage fick göra sin första film.

– Strax innan han dog hade jag också lite kontakt med honom. Jag hade tankar på att göra en nyinspelning av hans manus ”Trolösa” (som Liv Ullmann filmade år 2000). När han gick bort, rann det ut i sanden.

Publicerad:

LÄS VIDARE