Ola Fredholm: ”Det bästa jag gjort i hela mitt liv”

Om TV4: ”De skötte det ju exemplariskt uruselt från början till slut”

Av: Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Han var en av dem som valde att vittna öppet mot Martin Timell.

När Ola Fredholm tittar tillbaka på turbulenta tiden är det med enorm stolthet.

– Jag tycker att Sverige har förändrats och det här var ändå startskottet på den här rörelsen, säger han.

Det har nu gått tre månader sedan TV4 valde att säga upp samarbetet med Martin Timell. Detta efter allvarliga anklagelser mot profilen som rörde sexism, rasism, homofobi och sexuella övergrepp.

Allt började med ett Instagram-inlägg från Lulu Carter där hon skrev att Timell var den svenska motsvarigheten av Harvey Weinstein.

Kort efter att inlägget publicerats tog hon kontakt med Ola Fredholm, tidigare medarbetare på programmet ”Äntligen hemma”. Hon behövde hans hjälp för att stötta hennes vittnesmål.

Han, som många andra, kände att det var hög tid att tala ut om erfarenheterna och valde att gå ut i media med namn och bild.

– Jag är jättestolt över att jag gjorde det. Jag tänker ibland att fan, det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Att jag vågade stå upp för det jag tyckte var rätt, säger Ola Fredholm.

”TV4 skötte det exemplariskt uruselt”

På frågan om han ångrar någonting svarar han att det i så fall skulle vara att han inte sa ifrån tidigare.

– Men jag vet ändå inte om jag hade sagt ifrån för sex månader sedan, men idag vore det självklart. Jag tycker att Sverige har förändrats och det här var ändå startskottet på den rörelsen. Jag tror att andra vågade göra sina röster hörda efter det här. Fler programledare fick sparken, och mycket är tack vare det vi gjorde med Timell.

Fick du mycket stöd?

– Otroligt mycket. Från både kända och okända människor som skickade sms och tackade mig.

Han tycker inte att TV4 hanterade situationen särskilt väl.

– TV4 skötte det ju exemplariskt uruselt från början till slut egentligen. Först sa de att de inte vetat om någonting, sen gick Frida ut och sa att de visste om det för två år sedan. Det är så svagt. Och jag kan fortfarande tycka att det är konstigt att alla fick sitta kvar.

– Det positiva i det är väl att de har lärt sig att de gjort fel. Men med tanke på att de gjort så mycket fel under så lång tid är det förvånansvärt att ingen i ledningen åkte.

Fick sms om förtal-anmälan

I samband med att han gick ut offentligt och berättade om Martin Timells beteende fick han ta emot sms från Timell där han skrev att han skulle anmäla Fredholm för förtal.

Det blev aldrig någon anmälan och Fredholm har inte pratat med Timell någonting sedan TV4 valde att avsluta samarbetet med honom.

Nöjesbladet har sökt Martin Timell.

Publicerad:

LÄS VIDARE