Jonna Lundells sjukdomsbesked: ”Jag proppar i mig medicin”

1 av 2

avMathilde Albinsson

NÖJE

Jonna Lundell har haft problem med hälsan under lång tid.

Hon har opererats mot cellförändringar och äter i dag medicin mot sina sköldkörtelbesvär.

– Jag vet inte ens om jag tar rätt dos liksom. Det finns ingen som pratar med mig om det, säger hon i ”Nemo möter en vän”.

2016 fick Jonna Lundell veta att hon har cellförändringar. I tv-serien ”Jockiboi och Jonna”, som sändes på Viafree, opererade hon bort en bit av livmodertappen.

Men så kom cellförändringarna tillbaka. Det visade sig att hon var i förstadiet till att få livmoderhalscancer.

Och till råga på allt har hon även fått en hormonsjukdom, som innebär underfunktion i sköldkörteln. Det i sin tur innebär kliniskt låg ämnesomsättning. Vanliga symptom på låg ämnesomsättning är trötthet, viktökning eller att man ofta känner sig frusen.

I det senaste avsnittet av ”Nemo möter en vän” ger hon en lägesrapport.

– Jag fick cellförändringar som jag opererade bort, så nu är det helt borta, säger hon och fortsätter:

– Men så har jag underfunktion i sköldkörteln också. Jag visste inte ens att man hade en sköldkörtel innan jag fick reda på att jag hade den sjukdomen.

Fick plötsligt mörkare röst

Första tecknet på hormonsjukdomen var enligt Jonna att hennes röst började låta annorlunda.

– Helt plötsligt fick jag mörkare röst i klippen, märkte jag när jag bara satt och redigerade. Jag är väl sjuk, tänkte jag, men den sjukdomen gör att man får mörkare röst. Jag får inte ägglossning på grund av den och jag har jättedåligt immunförsvar, så jag blir sjuk hela tiden. Det är så jäkla mycket. Jag har fått en medicin som jag kommer äta livet ut.

Jonna Lundell menar att det finns lite forskning kring just underfunktion i sköldkörteln.

”Jag visste inte vad en sköldkörtel var”

Allt hon vet är att hon måste ta medicin. Men några andra förhållningsregler finns inte.

– Nej, det är det som är så sjukt. De ringde bara mig, sa att jag hade de här problemen och jag visste inte ens vad det var och sedan la de bara på. Jag kunde hämta medicin på apoteket. Så jag visste inte vad det var för medicin. Jag visste inte hur jag skulle ta den. Jag visste inte någonting, jag visste inte varför jag skulle ta den, jag visste inte vad en sköldkörtel var. Vad är underfunktion? Vad är det som händer?, säger hon och fortsätter:

– Jag vet inte ens om jag tar rätt dos. Det finns ingen som pratar med mig om det. Det är så lite forskning i det och när jag ringer så säger de ”jaja, men vi tar det på återkoll här någon gång”. Det är jättesjukt! Här proppar jag i mig en medicin som jag inte vet om den hjälper, om jag tar för mycket eller för lite.

Konstiga biverkningar

I början gav medicinen henne märkliga biverkningar, som en plötsligt adrenalinkick när hon åt en macka. En känsla av att vara nykär bara hon öppnade en dörr. Hon blev andfådd när hon pratade i telefon, kunde inte hålla upp armarna, mådde illa och hade huvudvärk.

– Men nu känns det bättre, så jag tror att medicinen hjälper till lite i alla fall.

Youtube-klippen svenskarna kollade mest på 2017 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM