– Äntligen är de mörka åren över

avJens Peterson

NÖJE

Marie Fredriksson fyller 50 – och firar sin hälsa

1 av 2 | Foto: Gustav Mårtensson
Efter stormen Marie Fredriksson har jagat bort sjukdomen och mår mycket bättre än på länge. "Jag är mer tacksam nu", säger hon.

Lugnt. Stilla.

Marie Fredriksson fyller 50 år i morgon och firar med familjen. Firar att hon är frisk och arbetar med nästa cd och nya tavlor.

Grattis, Marie. Hur känns det att fylla 50?

– Det känns bra. Framför allt när det är så här vackra dagar. Jag har mycket att göra. Fullt upp med att skriva låtar och rita.

Du ska inte ha någon gigantisk mottagning?

– Nej, det är skönt att inte göra något stort. Jag får ha en dundrande fest när jag fyller 60 i stället. Jag ska ha en stilla dag med familj och vänner och åker bort.

Tycker du om att resa?

– Ja, jag tycker verkligen om att resa. Och våra barn gör det ännu mer.

”Farväl är ett vackert ord”

Du spelade in två nya låtar till samlingsskivan som kom i julas. ”Ordet är farväl” har text av Py Bäckman. Hur kom det sig?

– Hon är en bra textförfattare och det är roligt att jobba med andra. Den låten har legat ett tag. Jag tycker farväl är ett så vackert ord.

I nya ”Ett bord i solen” sjunger du att de mörka åren äntligen är över.

– Ja, det är underbart. Äntligen är det över. Det är helt fantastiskt. Det är skönt att de mörka åren ändå gick så fort.

Du har fått en annan inställning till livet?

– Ja, jag är mer tacksam. Det är skönt att inte ha så bråttom. Leva en dag i taget. Jag älskar en vårdag som den här, det är underbart att bara njuta av den. Jag hade för bråttom förut.

Det måste ändå vara svårt att lägga sjukdomen bakom sig?

– Den är på god väg att försvinna. Det är mest andra som pratar om det. Jag tänker inte så mycket på sjukdomen längre.

Ny utställning i höst

Din senaste konstutställning hette också ”Ett bord i solen”. Du fortsätter måla?

– Det är beroende på sinnesstämning. Papper och kritor ligger alltid framme. Vissa dagar kan det bli flera bilder som jag tycker är bra. Andra dagar vill jag inte, då blir det ingenting. Men de flesta dagar sitter jag antingen vid pianot och skriver sånger, eller så ritar jag. Jag ska ha en ny utställning i Göteborg i höst.

Och sångerna blir en ny skiva?

– Ja, vi har kommit halvvägs på en cd. Jag hoppas den kan komma ut nästa år.

I höstas släpptes boken ”Att vara Per Gessle”. Läste du den?

– Jag orkar inte läsa långa texter, men jag bläddrar i den då och då. Det är en fantastisk bok och vi hade många underbara år tillsammans. Inte minst alla resor vi gjorde runt världen.

Hur är det att vara Marie Fredriksson och fylla 50 år?

– Det är bra. Det var värre för några månader sedan. Att vara 49 år kan man ta. Men när folk sa att jag skulle fylla 50 ... nja. Nu har jag vant mig. Nu är det faktiskt bra.