Hjärtat står ute i snön – och fryser

Av: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bröderna Markus Larsson & Mattias Odhner-Larsson rankar världens 24 bästa jullåtar

1 av 2 | Foto: Gustav Mårtensson
Joey Burns sjunger om ett förhållande som är över. Och han skickar en sista hälsning innan exflickvännen går – kom hem välbehållen till jul.

17

Calexico

Gift x-change” (2000)

Duon Calexico är döpt efter en border town på gränsen mellan Mexiko och USA. Hela deras karriär har varit en bro mellan mexikansk folkmusik och amerikansk country. Musiken låter ofta som landskapet i sydvästra USA ser ut. Det är ett soundtrack till röda berg och kaktusar som håller på att smälta i den obarmhärtiga ökenhettan.

Men med jämna mellanrum spelar Calexico också in vackra vinterballader där hjärtat står ute i snön och fryser. ”Gift x-change” är ett sånt exempel. Låten finns på den utmärkta välgörenhetsskivan ”It’s a cool, cool christmas” som släpptes år 2000. Förutom Calexico medverkar artister som St Etienne, Grandaddy och Belle & Sebastian.

”Gift x-change” är en anspråkslös andakt med vispande trummor, cello och en ensam plockande gitarr.

Man måste använda hörlurar eller sitta nära stereon för att höra vad sångaren Joey Burns berättar om.

Balladen är ett resignerat kärleksbrev som fångar den tomma känslan efter att ett förhållande tagit slut. Alla bråk har rasat klart och ingen vann. Så finns det egentligen nåt mer att säga? Spelar det nån roll?

Joey Burns har gett upp, men vill bara skicka en sista hälsning innan hon går. Bara en liten sak till. Snälla, lyssna.

Sen sjunger han en uppgiven bön om att hon ska komma hem välbehållen till jul.

Publicerad: