De trodde han var efterlyst

NÖJE

Claes Malmberg fast i passkontrollen i USA

Foto: Kungen är i stan Claes Malmberg ska spela Broadway-kungen Max Bialystock i ”The Producers”. Nu är han där för första gången i sitt liv. ”Jag är som mormor första gången hon kom till Kanarieöarna”.

NEW YORK. Jo, även Claes Malmberg fick komma in när den svenska ”The Producers”-ensemblen i går landade i New York.

Men det var på håret. Han stoppades i passkontrollen och togs in på isolerat förhör.

– Jag trodde det var mitt vänsterförflutna som spökade, men det visade sig att jag var lik en efterlyst, berättar ”Max Bialystock”.

Det blev dramatiskt när den arton man starka truppen från svenska uppsättningen av ”The Produceras” på torsdagen kom till New York för några dagars inspirationssökande på Manhattan.

Både Claes Malmberg och regissören Anders Aldgård stoppades i passkontrollen på Newark-flygplatsen.

– Först var det fel på

stavningen i passet. Sedan började kontrollanten slå på datorn och plötsligt

fördes jag åt sidan, berättar Claes Malmberg.

Han togs till ett separat rum för vidare förhör.

– Där satt det bara svenskar av arabiskt ursprung och de jublade när de fick se mig.

– De tyckte det var fint att också en blond kille som jag fick känna på deras vardag.

Hade roligt

Malmberg, som alltså ska spela Broadway-kungen Max Bialystock i ”The Producers”, säger att han hade rätt roligt med sina olycksbröder- och systrar, men hann också bli orolig.

– Jag trodde det var något med mitt röda förflutna, även om jag faktiskt bara varit med i vänsterpartiet. Tanken att bli hemskickad på en gång kändes ju lite tråkig.

”Har aldrig varit här”

Det visade sig dock att den svenske skådespelaren bara råkade vara lik en efterlyst person, så efter ett kort förhör släpptes han genom nålsögat och kunde följa en av ”Producers”-gängets limousiner in till Manhattan.

– Jag har aldrig varit här förut, så det är väldigt speciellt för mig. Jag är som mormor första gången hon kom till Kanarieöarna och gick och pekade storögt på precis allting.

Med på inspirationsresan till New York finns också bland andra Magnus

Härenstam, Christine Meltzer, Claes Månsson, Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson och Anders Berglund.

I new york med "The producers"

Den svenska versionen av Mel Brooks klassiker ”The Producers” går upp på Chinateatern i Stockholm i september. I skådespelarensemblen återfinns bland andra Claes Malmberg, Magnus Härenstam, Christine Meltzer och Claes Månsson.

Den här helgen befinner sig hela sällskapet, inklusive orkesterledaren Anders Berglund och kostymören Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, i New York. Man ska se flera musikaler, bland annat Mel Brooks nya ”Young Frankenstein”, träffa skådespelare och avlägga bakom-kulisserna-besök på ett par Broadway-teatrar.