Så hyllas Johannes Brost i ”Fångarna på fortet”

Reporter: Benjamin Andrée

Publicerad:

TV4-favoriten Johannes Brost hedras i fredagens avsnitt av ”Fångarna på fortet”.

Kanalen väljer att uppmärksamma hans minnesfond.

– Han tog livet och fortet med en klackspark, han var en glad skit, säger lagkamraten Tobias Persson.

Den folkkäre skådespelaren Johannes Brost gick bort i sviterna av cancer den 4 januari i år. Han blev 71 år gammal.

I kvällens avsnitt av ”Fångarna på fortet” hedras minnet av den populäre skådespelaren.

– Johannes har under många år varit en mycket uppskattad deltagare i ”Fångarna på fortet”. Vi har haft en dialog med Johannes familj och valt att hedra honom och uppmärksamma den minnesfond som instiftats till hans minne, säger Jonathan Nordin, exekutiv producent på TV4.

Den säsong som nu visas i TV4 spelades in förra sommaren och har tidigare förhandsvisats på TV4 Play.

I programmet tävlar Johannes Brost i lag tillsammans med Jarmo Mäkinen och Tobias Persson mot motståndarlagets Ellen Bergström, Pia Johansson och Emma Knyckare.

1 av 3 | Foto: TV4
Johannes Brost.

”Förstod att något inte stämde”

Lagkamraten och komikern Tobias Persson lärde känna Johannes Brost när de spelade teater tillsammans för över tio år sedan.

– Jag hade inte sett honom på ett tag när vi möttes på fortet och jag visste inte att han var sjuk. Men jag liksom alla andra förstod att det var något som inte stämde när jag såg honom, säger Tobias Persson och fortsätter:

– Så här i efterhand förstår jag inte riktigt att Johannes pallade med inspelningen. Men han körde på som vanligt. Han var synnerligen avmagrad, så jag tänkte att om han orkar så ska jag inte klaga. Och Rikard Wolff var ju också med på fortet och han var ännu mer synbart sjuk i pauserna. Så plötsligt kände man sig väldigt, väldigt pigg själv.

”Han var en glad skit”

Det är med glädje och värme Tobias Persson minns sin kollega och lagkamrat.

– Det var väldigt kul att träffa honom igen. Vi fick en kväll tillsammans nere i Frankrike där vi gick på loppmarknad och käkade på en italiensk restaurang och snackade gamla minnen. Han tog livet och fortet med en klackspark, han var en glad skit, säger han.

Johannes Brosts minnesfond grundades i samband med skådespelarens 50-årsdag.

Publicerad: