Aretha Franklin är död

Souldrottningen Aretha Franklin är död.

Superstjärnan, som utnämnts till den bästa sångerskan någonsin, blev 76 år.

”Vi har förlorat urmodern och kärnan i vår familj”, skriver familjen i ett pressmeddelande.

På måndagsmorgonen kom nyheten om att superstjärnan Aretha Franklin var allvarligt sjuk. Något som nöjessajten Showbiz411 var först med att rapportera. Enligt en källa till TMZ ska hennes familj ha varit informerad i över en vecka om att sångerskan närsomhelst skulle kunna dö.

Enligt sajten vårdades Franklin, som länge varit sjuk i cancer, i sitt hem i Detroit omgiven av sin familj och nära vänner som tog ett sista farväl av henne.

Familjen tackar för stödet

Hon dog strax före tio på torsdagsmorgonen, lokal tid, uppger CNN. Familjen bekräftar hennes bortgång i ett känslosamt pressmeddelande via Aretha Franklins publicist Gwendolyn Quinn, upper AP news.

"Mitt i denna mörka tid i våra liv, har vi svårt att hitta de rätta orden för att uttrycka smärtan i våra hjärtan. Vi har förlorat urmodern och kärnan i vår familj. Den kärlek hon hade för sina barn, barnbarn, syskonbarn och kusiner, hade inget slut”, skriver familjen och fortsätter:

”Vi är djupt rörda över den enorma ström av kärlek och stöd som vi har mottagit från vänner och fans från hela världen. Tack för ert stöd och för era böner. Vi har känt er kärlek till Aretha och det ger oss stöd att veta att hennes arv kommer leva vidare. Vi ber er att respektera vårt privatliv under denna svåra tid."

Aretha Franklin dog i sviterna av bukspottskörtelcancer, skriver AP.

Dog samma datum som Elvis Presley

Soul-drottningen dog samma datum som en annan stor musikikon – den 16 augusti 1977 gick Elvis ”The King” Presley bort, 42 år gammal.

De senaste åren har Aretha Franklin tvingats ställa in en rad föreställningar på grund av sitt förvärrade sjukdomstillstånd. Tidigare har alla av Franklins tre syskon gått bort i cancer.

Efter beskedet sörjs hon av stjärnor som låtskrivaren Carole King, som skrivit låten ”(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, ett av Franklins örhängen.

”Vilket liv. Vilket värv. Så mycket kärlek, respekt och värdighet. Vila i frid”, skriver hon på Twitter.

”Var inte säker på att hon kunde uppträda”

Souldrottningen skivdebuterade redan som 14-åring och musiktidningen Rolling Stone har utnämnt henne till den bästa sångerskan någonsin. Hon har belönats med 18 Grammystatyetter och var den första kvinnan som valdes in i Rock and roll hall of fame år 1987.

Under sin långa karriär släppte hon över 40 studioalbum. Hennes senaste konsert genomfördes i november förra året när hon sjöng på en gala anordnad av The Elton John AIDS Foundation.

”Jag var lyckligt lottad nog att få tillbringa tid med henne och bevittnade hennes sista framträdande. Hennes hälsa var såklart sviktande och jag var inte säker på att hon skulle kunna uppträda. men Aretha gjorde det, så taket lyfte. Hon sjöng och spelade magnifikt, och vi alla grät. Vi fick bevittna alla tiders största soulartist”, skriver Elton John på Twitter.

Aretha Franklin blev 76 år gammal och sörjs närmast av sina fyra söner.

Publisert:

LÄS VIDARE