Måns fick hela Cirkus att gunga på glittrig gaygala

avOlof Svensson, Leonard Goldberg

NÖJE

Måns Zelmerlöw nakenchockade – och gav en stor känga åt Ryssland.

Årets gaygala blev en saftig mix av glamour och politik.

– Det känns fantastiskt att få ett pris av Pussy Riot, säger ”Årets homo”, Nilla Fischer.

Förra årets QX-gala blev sensationell när kronprinsessan Victoria delade ut priset ”Årets homo”.

I år handlade allt om en stor protest mot Rysslands hårda antigay-lagstiftning.

Två av medlemmarna i ryska punkgruppen Pussy Riot klev upp på scen. De möttes av ett öronbedövande jubel.

– Här känner vi oss som hemma. Vi uppmanar alla att se vad som händer i Ryssland för att få till en förändring, sa en av dem.

Nagelprotest

De delade ut galans tyngsta pris, ”Årets homo”, till fotbollsspelaren Nilla Fischer.

– Det här betyder att jag syns och hörs och att mina åsikter syns och hörs – som en förebild för andra människor, säger hon när Aftonbladet träffar henne efteråt.

”Årets hetero” gick till höjdhopparen Emma Green Tregaro. Förra året tog hon ställning mot Rysslands antigay-lagar genom att måla naglarna i regnbågens färger under VM i Moskva.

– Jag är otroligt glad för att jag blivit uppfostrad att följa mitt hjärta och till att alla människor är lika värda, sa hon i sitt tacktal.

Galans värd, Måns Zelmerlöw, inledde genom att gå upp på scenen i en enorm päls framför en bild av Röda torget i Moskva.

Naken-Måns

I ett sångnummer krävde han ”mer gay-propaganda i världen” - i stället för Rysslands nuvarande linje. Han bjöd på en klassisk nakenchock när hanvisade upp sig utan en tråd på kroppen. I ett annat   gungade han runt på en gigantisk boll – på samma sätt som artisten Miley Cyrus gör i videon ”Wrecking ball”. Och precis som originalet var han helt näck.

Aftonbladet träffade kvällens hedersgäster Pussy Riot ­efteråt.

– Det vore underbart om Ryssland skulle kunna ha samma sak som det här och kunna visa respekt för en alternativ livsstil, säger Nadezjda Tolokonnikova.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!