Boosta din vinterhy

Publicerad:

NÖJE

Rosig vinterhy med expertens bästa tips

Grå och glåmig hud som dessutom är torr som fnöske. Känner du igen dig? Så behöver det inte vara. Här är hudterapeutens bästa tips för en strålande rosig vinterhy.

Vintern är tuff på många sätt. Det är inte bara humöret som riskerar att sjunka i mörkret – även din hy tar stryk under de kalla månaderna.

På vintern minskar fuktigheten i luften drastiskt och atmosfären suger bokstavligen fukt ur huden, vilket gör att den kan bli väldigt uttork-ad. Men på samma sätt som du anpassar din klädsel för lägre temperaturer genom att klä på dig mer, kan du skydda hyn i ansiktet med en klimatkräm.

– Klimatkrämen läggs ovanpå din vanliga dagkräm. Den bäddar in huden och lägger sig som en skyddande barriär som förhindrar fuktförlust. Man kan säga att det är som en pälsmössa för ansiktet, säger hudterapeuten Nina Nilsdotter som driver egna företaget Nina Nilsdotter Hud & Kroppsterapi.

Det är också viktigt att se över sin hudvårdsrutin och byta ut sommar-krämen till en som är mer anpassad för säsongen,menar hon.

– På vintern behöver huden en kraftigare kräm med mer fukt än på sommaren. Många gör felet att de använder samma produkter året runt.

Tvärtemot vad många tror är det inte fett huden behöver om den stramar och känns torr, utan massor av fukt.

Nina Nilsdotter. FOTO: Sara Ringström

– Huden kan inte producera fukt själv så det

är viktigt att tillföra det, speciellt under vinterhalvåret. Att lägga en fuktgivande ansiktsmask då och då är också ett bra sätt tillföra extra fukt, säger Nina Nilsdotter.

Yttorrhet är vanligt under vintern. Det innebär att det översta hudlagret blir torrt och fnasigt, samtidigt som många även får torrhetslinjer i ansiktet. Det är inte ovanligt att huden då börjar kompensera genom att öka talgproduktionen, vilket gör att hyn känns fet men med en torr hinna.

För att få bukt med det rekommenderar Nina Nilsdotter att göra en peeling några gånger i veckan. Då blir du av med döda hudceller och andra beläggningar, så att produkterna du använder verkligen kan gå ner i hyn och återfukta ordentligt.

– Kan inte krämen gå ner i huden kan den inte heller göra någon nytta. Då spelar det ingen roll hur mycket du smörjer.

Allra viktigast för att få en välmående hy, året runt, är ändå rengöringen.

– Att tvätta ansiktet två gånger vid varje rengöring är A och O. Första tvätten löser upp sminket och den andra rengör på djupet. Oftast är det dålig rengöring som ligger bakom många hudproblem, säger Nina Nilsdotter.

– Om du känner att din hy inte mår bra och du får plitor eller liknande, testa att byta till mildare produkter. Gör inte misstaget att köpa stakare grejer, då riskerar dina hudproblem bara att förvärras.

Men lika viktigt som att få bort alla makeuprester när du rengör ansiktet, är det att låta huden vila med jämna mellanrum.

– Strunta i att tvätta ansiktet på morgonen ibland. Överdriven renlighet tar bort hudens egna fetter och torkar ut. Låt i stället huden vara då och då så att den får en chans återfukta sig själv, säger Nina Nilsdotter.

Hon påminner också om att det inte enbart är dina badrumsrutiner som påverkar hur din hy mår.

– Huden är kroppens spegel – hur vi mår syns utanpå. Stressar du, röker eller har en dålig kosthållning kommer hyn att reagera. Det finns ingen kräm i världen som kan ändra på det.

Så tar du hand om din hudtyp

TORR HY

Kännetecken: Ofta narig, fjällar och känns stram. Huden har låg fuktnivå och innehåller för lite fett. En torr hud tenderar att se äldre ut eftersom fina linjer och rynkor lättare uppstår.

Så tar du hand om den: Använd milda rengörings-produkter, gärna fett- eller oljebaserade, som inte torkar ut ytterligare.  Undvik också ansiktsvatten som innehåller alkohol. Återfukta både morgon och kväll och gärna någon gång under dagen.

Testa: Rengöringen ”Dry skin cleansing balm”, Boots No 7

KÄNSLIG HY

Kännetecken: Blir ofta röd och reagerar på kyla, sol och parfymerade produkter. Har ofta ytliga och vidgade blodkärl.

Så tar du hand om den: Använd produkter som är fria från parfym och färgämnen så att huden inte blossar upp. Har du mycket känslig hy är det bra att använda rengöringsprodukter som inte ska sköljas bort med vatten.

Testa: Ansiktskrämen ”Harmonie calm soothing milky cream”, Decléor

NORMAL HY

Kännetecken: Normal hud är en balanserad hy som varken känns torr eller stram utan mjuk och spänstig. Jämn färgton och inga synliga porer. Blir ofta torr med åren när produktionen av naturliga fetter och oljor minskar.

Så tar du hand om den: En normal hy klarar det mesta, men använd inte produkter som torkar ut. Vårda och återfukta för att fördröja ålderstecken.

Testa: Gelmasken ”Cucumber gel masque”, Peter Thomas Roth

BLANDHY

Kännetecken: Den vanligaste hudtypen, där kinderna kan vara torra medan t-zonen (panna, näsa, haka) kan vara fet.

Så tar du hand om den: Punktbehandling är det bästa för att huden ska balanseras. Använd produkter för torr hud på de torra partierna och för fet hy på de lite fetare. Välj milda rengöringsprodukter och vattenbaserat ansiktsvatten utan alkohol. Investerai ett serum som åter-fuktar på djupet.

Testa: Serumet ”Hydraquench serum bi-phi”, Clarins

FET HY

Kännetecken: Huden har för hög talgproduktion och blir ofta fet och glansig, speciellt över hakan, kinderna, näsbenet och pannan. Huden har stora porer och får ofta problem med orenheter.

Så tar du hand om den: Trots att huden är fet kan den vara fattig på fukt. Därför är det viktigt att tillföra fukt så att balansen återställs. Använd milda rengöringsprodukter och återfukta med en lätt fuktkräm. Använd inte uttorkande produkter, de gör att talgproduktionen ökar och huden känns fetare.

Testa: Gelkrämen ”Aquasource skin perfection”, Biotherm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN