Roxette firar 25 år med sin superhit

Dubbeltårta. I går högg Marie Fredriksson och Per Gessle i tårtan för att fira att ”The look” fyller 25 år.  Foto: PETER WIXTRÖM
Dubbeltårta. I går högg Marie Fredriksson och Per Gessle i tårtan för att fira att ”The look” fyller 25 år. Foto: PETER WIXTRÖM

Superhitten handlar egentligen om – ingenting. Per Gessle skrev ”The look” för att lära sig spela synt.

– Den fick en psyke­delisk mening, säger han.

Det har gått 25 år sedan ”The look” låg etta på amerikanska Billboardlistan. Låten blev Roxettes stora internationella genombrott.

Per Gessle, 55, skrev den för att lära sig spela synt.

– Jag hittade på texten för att komma ihåg rytmen. Walking like a man, hitting like a hammer ... Allt som dök upp bara, säger han.

Mitt i all spontanitet fick låten ändå någon slags mening.

– Det blev någonting psykedeliskt med den. Ungefär som Beatles ”I am the walrus”. Den har varit svår för Marie. Hon brukar skriva målande texter. ”It must have been love”, och sådant, medan jag är mer ”real sugar”, säger Per Gessle.

Gjorde allting rätt

25 år senare har Marie Fredriksson, 55, ändå slutit fred med texten.

– Han gjorde den ju rätt upp och ner, men det är en rätt så rolig text. Svängig som fan. Det är en skitbra hit, det har jag alltid tyckt, säger hon.

Från februari 2011 till september 2012 gjorde Roxette comebackturné och reste kors och tvärs över hela världen. Nu öppnar Marie Fredriksson för att göra om projektet.

– Jag vill åka igen. Kanske inte lika länge, men jag vill verkligen göra det igen. Fy fan vad kul det var. Jag vet inte när eller hur vi lägger upp det men jag längtar efter det, säger hon.

Låtar på svenska

En annan plan är att släppa nytt på svenska.

– Men det kan dröja ett tag. Först vill jag bara vara ledig och skapa, säger Marie Fredriksson.

Vad saknar du mest med 80-talet?

– Alltså, vi hade en så fantastisk tid. Vi slog igenom i hela världen. Det är det häftigaste jag har gjort någonsin.

Saknar nyfikenheten

Per Gessle säger att han har haft sin nuvarande frisyr sedan 2012 och att det inte är 80-talshåret som gör honom mest sentimental.

– Det decenniet innehöll alla de tokiga åren. Det var bara tokerier hela tiden fram till kanske 1995. Men jag saknar det inte. Eller kanske den ungdomliga nyfiken­heten, säger han.

Roxette – hitmaskinen

Bandet, bestående av Per Gessle och Marie Fredriksson, bildades 1986.

Genom åren har de haft fyra singelettor på Billboardlistan i USA: ”The look”, ”Listen to your heart”, ”It must have been love” och ”Joyride”. 1989 låg ”The look” etta på listan.

Publisert: