Tv-stjärnorna: ”Så här ser vi också ut”

17 kända svenska kvinnor i kampanjen #osminkad: Vi är vanliga människor

Det finns en annan sida än den superstajlade, glamorösa, retuscherade och tillfixade bilden som syns i tv och tidningar.

En vanlig vardag ser vi ut precis som alla andra.

I veckan applåderades TV4 Sportens Anna Brolin när hon la upp bilder på sin Instagram som visade just det.

Nu hakar Nöjesbladet och flera av Sveriges mest kända mediekvinnor på i kampanjen #osminkad.

För så här ser vi OCKSÅ ut.

Anna Brolin, TV4 Sport

”Jag la ut den osminkade bilden innan pressbilden från Fotbollsgalan skickades ut och har bara fått positiv respons på Twitter och Instagram.

Tittarna ser oss fixade och färdiga, allt är väldigt polerat i dag, men det behövs ett sundare ideal eftersom den polerade ytan formar ideal. Jag vill främja det sunda idealet och visa en verklig bild, speciellt bland de yngre.

Visst, ingen kan gå helt osminkad i tv, men jag tycker att medvetenheten är viktig. Att tittarna som ser den där fixade, retuscherade bilden också vet att vi inte ser ut så, att det är inte verkligt.

Jag menar inte att vi ska totalvägra smink, det här är inte svart eller vitt, jag vill bara ge en mer balanserad bild.

Det är ett hett ämne och viktigt att ta upp. Det känns jättekul att så många har hakat på, ju fler som gör det, desto mer kan vi påverka idealet.

Ibland kan man göra lite nytta också.”

Malin Olsson, SVT.
Malin Olsson, SVT.

Malin Olsson, SVT

”Hade jag varit ung i dag och tittat på mina idoler på tv hade jag lätt fått ångest när jag ser hur perfekt den här världen verkar vara. Vi är vanliga människor, vi har finnar, vi ser trötta ut, vi har påsar under ögonen. Sedan får vi proffshjälp, en produkt av hur medievärlden ser ut.

Jag har många unga följare i sociala medier och jag har gjort ett medvetet val att lägga ut bilder på hur jag ser ut, så de får en bild av den verkliga Malin Olsson.

Det känns viktigt att visa att jag inte är perfekt, att det inte alltid är glatt och glamoröst.

Det här budskapet är viktigt att sprida till både barn och vuxna. Killar är inte lika påpassade som kvinnor. Vi bedöms utifrån vårt utseende men män utifrån prestation. Visst är det viktigt att mina chefer tänker på det här också, men det är jag som är i blickfånget, så det är lika viktigt att jag gör nåt åt det.”

Jenny Strömstedt, TV4.
Jenny Strömstedt, TV4.

Jenny Strömstedt, TV4

”Om människor på allvar inte ville ha en fixad illusion på film och tv så skulle marknadskrafterna anpassa sig till det. Sedan är det självklart ett självförsörjande system där någon måste inleda förändringen. Men att det är de redan utsatta kvinnorna som ÄNNU EN GÅNG ska underordna sig andras tyckande och spekulationer om hur fula, hur gamla, hur rödfnasiga de EGENTLIGEN ÄR. Det tycker jag är skit. Kvinnan är redan uppspikad för granskning inifrån och ut på ett sätt som män inte är.

Gå på mediecheferna i stället. De som finansierar filmerna och tv-serierna, bestämmer vem som ska sälja en tidning på framsidan och vilken typ av kvinna som får glittra på en gala. Ställ dem till svars för hur de väljer. Får kvinnor utrymme att gå på djupet, att agera snarare än att dekorera UTAN att hjärna måste kompenseras med en passande urringning?”

Fotnot: Jenny har själv valt den sminkade bilden från förra veckans avsnitt av sin pratshow där hon framträdde som man.

Karin Adelsköld, SVT.
Karin Adelsköld, SVT.

Karin Adelsköld, SVT

”Det här är något jag har efterlyst, att vi ska visa oss lite mer naturliga. Jag blev så himla glad när Anna Brolin la ut bilden, varför måste man vara så jävla perfekt i tv!?

När tittarna kommenterade mitt gäddhäng blev jag chockad, tittarna har ingen acceptans för det som inte är perfekt. Niklas Strömstedt får inga kommentarer för sitt utseende, han har knappt något smink på sig. Kvinnor är så mycket mer ett objekt än män. Det här är ju första gången jag gör tv och jag blev varnad. Men att det jag skulle få så många kommentarer, av andra kvinnor dessutom, trodde jag inte.

I tv har ju jag lösögonfransar, löshår och massa smink … det är inte mycket som är äkta, så alla kan ju se ut som jag. Sen hymlar jag inte med vad som är fejk.”

Karin Frick, TV4.
Karin Frick, TV4.

Karin Frick, TV4

”Vi lever i en kommersiell värld och när det känns lyxigt och glammigt så väljer folk att läsa/titta på det. Samtidigt tycker jag om att sminka mig och klä upp mig och det tycker jag är ok så länge jag känner mig bekväm med att det inte alltid måste vara så. Viktigt också att lyfta fram att killar också sminkas och stylas i tv.

Jag tycker att Brolin har en viktig poäng. Att ändra idealet helt tror jag är svårt men vi kan påverka genom att vara oss själva i större utsträckning på sociala medier.”

Agneta Sjödin, TV4.
Agneta Sjödin, TV4.

Agneta Sjödin, TV4

”Jag är ju nästan alltid osminkad till vardags, det finns flera osminkade bilder på Instagram och min offentliga Facebook-sida.”

Lulu Carter, tv-profil.
Lulu Carter, tv-profil.

Lulu Carter, tv-profil och inredningsexpert

”Jag blev full i skratt när jag såg pressbilden för ’Kändishoppet’ där jag såg ut som att jag var 17 och ett halvt och inte 52. Jag förstod att det skulle bli snack om den. Visst vill jag vara till min fördel och känna mig fin. Jag är fåfäng, det gör jag ingen hemlighet av, men ju äldre jag blir desto mindre viktigt känns det med smink. Att vara vacker på insidan och bli älskad för den jag är även när jag är osminkad är egentligen det enda som betyder något.

Nu har jag tagit bort mina extensions och klippt en pojkfrisyr. Det känns skönt att skala av och att landa i det mer naturligt enkla.

Sen är jag helt för både smink och retusch, det är underbart med glamour och det hör ju film och media till, men på den här bilden är jag trött, sliten och precis avsminkad, jag tycker att jag duger.”

Publisert: