En festival skulle hugga av sig ena armen för Daft Punk

Foto: Daft Punk släppte ett av årets mest hyllade album – men vägrar avslöja några turnéplaner.
NÖJE

De kröntes till kungar 2013.

Nu till knäckfrågan.

Når Daft Punks eriksgata Sverige 2014?

Foto: Stefan Sköld.

Senast fransmännen spelade i Sverige var på Hultsfredsfestivalen 1997. Sug på den. Det är 16 år sedan.

Senast Thomas Bangalter och Guy-­Manuel de Homem-Christo över huvud taget syntes till i livesammanhang var på Grammygalan 2008.

Nog för att det i dagens musikklimat är en bedrift värd såväl bragdguld som rökelse och myrra att släppa ett album som inte behöver en turné för att erövra världen. Men det är ändå fascinerande att de inte bjuder upp till dans nu när de är större än någonsin.

Bandet har årets mest hajpade album i bagaget. ”Random access memories” ­rörde om i den housekladdiga råsaftcentrifugen och toppade listorna över hela världen när den släpptes i våras.

Ändå är det tyst.

Buzzen har dock ständigt legat där och puttrat på svag värme.

För snart tre år sedan var jag på den enorma och rätt trendängsliga festivalen Coachella i Kalifornien. Daft Punk spelade inte då. Men redan innan vi hunnit checka in på hotellet upplyste en äldre dam (som om man ska vara fördomsfull inte direkt osade elektronisk dansmusik) oss om att hennes bekantas bekantas nånting hyrde ut sitt hus till duon – och att de skulle göra en hemlig spelning sista natten.

Det gjorde de ­inte.

Festivalen saknade inte dragkraft detta år. Kanye West och The Strokes frontade. Daft Punk hade endast det ganska ouppmärksammade soundtracket till scifi-filmen ”Tron: legacy” att luta sig mot just för tillfället. Ändå var de snackisen. Utan att ens vara där.

Det säger något om den mytbildning som finns kring dem.

Hårdrocksscenen har redan börjat rusta monumentalt inför sommaren. Metallica i Stockholm, Black Sabbath i Sölverborg och Iron Maiden i Norrköping krigar om samma biljettköpare.

Från popfronten är det dock intet nytt.

Jag kan ta gift på att de stora arenorna och de ansvariga för Way Out West, Roskilde och Bråvalla skulle hugga av sig ena armen för att boka Daft Punk. Frågan är om det är någon som get lucky överhuvudtaget. Det enda vi vet är att de återvänder till Grammygalan i januari.

I en av få intervjuer de gjort i år, med musiksajten Pitchfork, säger Bangalter att det inte finns några konkreta planer på en ny turné, men svarar samtidigt kryptiskt på frågan – och lämnar visst ­utrymme för hopp.

Är vi i Sverige i så fall värda ett besök? Det var vi inte 2006 när det begav sig senast.

Men det kanske är just mystiken och ovissheten kring de två maskerade männen som bygger hela peppen. Det är en naggande god, om än kanske naiv, tanke att hoppas få se robothjälmarna lysa upp himlen en kväll i Slottskogen i ­augusti.

På sidorna 12–13 utser musik­redaktionen årets 99 bästa låtar. Inte helt överraskande finns ett par alster från ovan nämnda fenomen representerade.