Kändisarna bestiger berg i ny tv-satsning: ”Gör det för kicken”

Persbrandt och Little Jinder på äventyr i TV4:s nya program

Publicerad:

NÖJE

Sex stycken kändisar.

En bergstopp 6 000 meter upp i luften.

Snart börjar inspelningen av TV4:s ”Expeditionen”.

– Det är klart jag gör det för kicken, säger Dominika Peczynski.

Snart drar inspelningen av TV4:s nya satsning ”Expeditionen” i gång.

I programmet kommer tittarna få följa ett gäng kända profiler och deras väg mot toppen av Lobuche Peak, 6 119 meter över havet.

Bergsbestigningen sker tillsammans med expeditionsledaren Johan Ernst Nilsson.

Enligt honom står deltagarna inför ”en enorm utmaning”.

– Tänk dig att du vaknar upp i tältet på nära 6000 meter, det är 15 minusgrader utanför. Du har vandrat i flera dagar, höjdsjukan har satt sina spår och du är helt slut. Du kanske har köldskador, en svidande solbränna och varenda led i kroppen bara skriker åt dig att ge upp. Men väl utanför tältet ser du toppen och du vet att när du väl bara når dit så är det värt varenda slitsamma steg du har tagit på denna resa. Jag brukar säga att allt är möjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, säger han i ett pressutskick.

”Gör det för kicken”

Och det är onekligen en brokig skara kändisar som ska ta sig an äventyret tillsammans.

1 av 5 | Foto: Kicki Nilsson /TT
Sanna Kallur ska bestiga Lobuche Peak i TV4:s satsning ”Expeditionen”

Bland deltagarna hittar vi skådespelaren Mikael Persbrandt, 55, Dramatenregissören Stefan Larsson, 54, idrottaren Sanna Kallur, 38, meteorologen Nils ”Vädernils” Holmqvist, 33, artisten Josefin ”Little Jinder” Jinder, 31, och tidigare ”Army of lovers”-medlemmen Dominika Peczynski, 48.

– Ska man få en kick av det ska det ju vara lite läskigt, och det är klart jag gör det för kicken, säger Dominika Peczynski.

Hon har sedan tidigare en del erfarenhet av bergsklättring från reseprogrammet ”Dominika's Planet”, men menar att hon är långt ifrån någon expert inom området.

– Jag har varit på 5 000 meter en gång och det klarade jag, så det här blir ytterligare 1 200 meter. Jag vet inte hur jag kommer reagera på den höjden, och det vet ju ingen av oss. Där får man vara realistisk. Det är inte hundra procent säkert att man är fysiskt utrustad att ta sig upp på sån höjd.

”Måste ta mig samman”

Inspelningen drar igång i april och Dominika laddar just nu för fullt.

Bland annat har hon skaffat ett gymkort.

– Jag tränar ju aldrig, men efter att jag fick reda på att jag ska göra det här har jag tränat varje dag. Har jag förbundit mig att vara med på något måste man skärpa sig. Jag vill inte sinka hela gruppen. Klart jag måste ta mig samman.

Om sina expeditionskamrater har hon bara gott att säga, och att det skulle uppstå intriger på bergstoppen är inget hon oroar sig för.

– Jag träffade de här människorna som grupp första gången i går och jag tycker jag har hyfsat bra människokännedom. Jag förstår att det kommer bli jobbigt och påfrestande och att det kan locka fram dåligt humör, men jag fick inga varningslampor på någon. Jag tror det är bra människor med bra psyken.

”Expeditionen” visas på TV4 i höst.

Publicerad: