18-årig instagramprofil greps av polis – för att hon dansade

Foto: Instagram
Maedeh Hojabri.

avTorbjörn Ek

NÖJE

Hon hade 600 000 följare på Instagram när kontot plötsligt stängdes.

Maedeh Hojabri, 18, hade gripits av polis i Iran – för att hon dansade.

Nu hånas iranska myndigheter med hjälp av dansvideor som sprids över världen.

Den iranska instagramprofilen Maedeh Hojabri publicerade videoklipp på sig själv där hon dansade utan slöja.

Enligt iransk lag får kvinnor inte visa sig offentligt utan slöja och heller inte dansa på offentlig plats.

Maedeh Hojabris dansvideor var filmade i hennes eget hem och i flera kunde man se tydligt urskilja hennes rum. Men det stoppade inte polisen från att gripa henne.

Stängde ner Instagram-kontot

Enligt New York Times greps hon i maj och samtidigt stängdes hennes instagramkonto, som hade nästan 600 000 följare. Men henne följare fick inte veta orsaken till att kontot stängdes förrän i början av juli, när hon dök upp i ett program i Irans statskontrollerade tv-kanal.

I programmet, med titeln ”Fel väg”, hade Hojabris ansikte suddats ut för att hon skulle anonymiseras. Fans kände ändå igen henne när hon gråtande erkände att dans var brottsligt och att hennes föräldrar inte känt till att hon spelat in dansvideor i sitt rum, till bland annat västerländsk musik.

Protesterar med dansvideor

Men programmet har blivit ett bakslag för iranska myndigheter, rapporterar New York Times, med mängder av iranier såväl som folk från hela världen som har lagt upp dansvideor i protest mot behandlingen av Maedeh Hojabri. Med hashtaggarna #dancingforfreedom och #MaedehHojabri protesterar de mot myndigheternas behandling av henne och andra.

Samtidigt sprids också Maedeh Hojabris dansfilmer vidare på flera konton som bär henens namn och har mellan 12 000 och 83 000 följare.

En av dem som protesterat är aktivisten och modefotografen Reihane Taravati som på Twitter skriver:

”Ni grep mig för att jag var lycklig när jag var 23. Nu griper ni Maedeh Hojabri och hon är bara 18! Vad kommer ni göra med nästa generation?”

”Dansa är inte brott”

SVT har varit i kontakt med Taravati som säger till kanalen:

– Jag blev ledsen och arg över Maedehs gripande, en person som inte gjort sig förtjänt av att gripas och straffas. Jag greps på samma orimliga grunder som henne. Att dansa är inte brott.

Reihane Taravati var en av dem som 2014 greps i Iran för att ha dansat i en hemmagjord musikvideo till Pharrell Williams låt ”Happy”. De dömdes då till sex månader i fängelse och 91 piskrapp, som skulle utföras om de greps igen inom tre år, enligt SVT.

Men dansprotesterna kan också innebära slutet för Instagram i Iran. Den sociala nätverkssajten är en av få internationella som fortfarande är tillåten, efter att Facebook, Twitter, Youtube och Telegram blockerats och stängts ner i landet.

Domstolsväsendet i Iran har varnat Irans 24 miljoner Instagram-användare att nätverket kan stängas ned på grund av vad de kallar ”oönskat material”, rapporterar New York Times.

Lokala medier rapporterar att Maedeh Hojabri släppts mot borgen, enligt Independent.

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram

Iran