Drömhus-Therese: ”Det finns en baksida med framgången”

avBenjamin Andrée

NÖJE

Under 90-talet var hon en av Sveriges största popstjärnor.

Nu är Therese Grankvist aktuell med nostalgifestivalen ”Vi som älskar 90-talet”.

– Det här kommer bli årets fest och jag kommer vara med på alla tre spelningarna i Sverige, säger hon till Nöjesbladet.

”Drömhus” eller Therese Grankvist, 41, som hon heter på riktigt är en av akterna på nostalgifestivalen ”Vi som älskar 90-talet” nu i juli.

Hela framgångssagan med ”Drömhus” började med att Therese körade bakom Dr Alban i slutet på 90-talet.

– Det var så man skulle göra för att bli känd. Det hade jag och en kompis läst i en Okej-tidning. Och så blev det, säger hon.

Det ena ledde till det andra. ”Drömhus” föddes, det släpptes hits som ”Du och jag”, ”I mina drömmar” och ”Vill ha dig”. Och ”Drömhus” hade en listetta i hela Skandinavien samtidigt. Resten är historia.

Diverse samarbeten tog henne till London i början av millenniet och där blev hon kvar i många år. ”Drömhus” byttes mot artistnamnet Therese och hon började göra klubbmusik för en internationell scen.

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Therese Grankvist.

Framgången höll i sig och resulterade i tre stycken topp 10 hits på den engelska listan och hon medverkade i det klassiska tv-programmet ”Top of the Pops” hela två gånger. Sedan började en karusell av hårt jobb, klubbliv, festande och partydroger.

– I London är man för att lyckas. Det är hårt och det finns en baksida med framgången som är helt brutal tycker jag. Med party och droger. Jag levde inte världens mest hälsosamma livsstil och jag har festat och kört racet, säger hon och fortsätter:

– I klubbsvängen och gaykretsar där jag rörde mig så är det hardcore när det gäller droger. Och jag har hört att Sverige börjar bli som Storbritannien, att drogerna kryper ner i åldrarna och att man kör helt öppet. Det är oroväckande tycker jag.

Lämnade London-livet för Sverige

Therese lyckades bryta mönstret, hon växte ur festandet och längtade efter något annat. Efter Sverige och naturen.

– Jag kände att enough is enough. Jag var 38 år och kände att jag inte kunde leva det där London-livet längre. Det var en kul tid men jag hade aldrig en tanke på att jag skulle sluta som en trasig själ som står och hänger i en bar i Soho, säger hon.

Hon flyttade tillbaka till Sverige 2015 för att starta ett nytt liv här hemma. Nu har hon både sambo, villa och hund men jobbar fortfarande med klubbmusik. Framför allt mot Storbritannien och reser då fram och tillbaka till London för att jobba.

”Kommer definitivt stå backstage”

Therese är entusiastisk och skiner upp när hon pratar om sin medverkan på ”Vi som älskar 90-talet”.

– Tänk dig själv att dela scen med band som du växt upp med. Förebilder och idoler. Vi delar scen, backstageområde och vi pratar med varandra. Det är en kick för mig, säger hon och fortsätter:

– Jag ser väldigt mycket fram emot Scooter. Vet inte om de är så roliga men fenomenet, hans aura. Hardcore tysk rave med banala texter. Och Leila K förstås. Vi hängde ju på samma ställen när det begav sig. Det var en speciell tid. När man träffade Leila ute kände man att hon var en riktig star. Hon kom med sina kreationer och man bara ”Yes!”. En riktig jävla superstjärna.

Leila K har i många år haft det tufft och kämpat med drogproblem och mot rättvisan men verkar nu ha kommit på rätt kurs i livet.

– Jag kan inte uttala mig om Leila och hur hon mår idag. Men alla älskar Leila. Hon är en legend. Jag hoppas att hon ska ha roligt och kunna njuta av giget och att alla Leila K-fans ska få en riktig upplevelse. Jag kommer definitivt stå backstage och kolla på henne.

Låtarna som vi lyssnade mest på 2017 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM

Musik