Nöje

Vad hände efter ”Varuhuset”?

Av: 

Jon Forsling

Ylva Karlsson

NÖJE

Nu släpps serien på DVD – men vad gör Öhmans personal nuförtiden?

FOLKKÄR "Varuhuset" sågs av närmare hälften av alla i Sverige.
FOLKKÄR "Varuhuset" sågs av närmare hälften av alla i Sverige.

På det glada 80-talet följde fyra miljoner svenskar personalen på varuhuset "Öhmans" öden och äventyr varje torsdagskväll.

Nu släpps "Varuhuset" på dvd. Nöjesbladet letade upp skådespelarna och tog reda på vad de gör i dag.

De flesta har positiva minnen av serien – andra berättar om hur den påverkade deras liv och karriärer negativt.

Så här minns de svensk teves mest klassiska såpa.

Peter Emanuel Falck skrev manus till "Varuhuset".

Peter Emanuel Falck, 56, är författaren bakom “Varuhuset”:

– Som tonåring jobbade jag i affär i Mörby Centrum. Det var en otroligt spännande miljö. Det är också en miljö alla känner igen sig i – alla går och handlar och träffar människorna som jobbar där. En plats med flera plan, det finns både chefer högst upp och folk som jobbar på lagret. Det är en perfekt miljö för en intrigsåpa.

En perfekt blandning

Jag gillar amerikanska såpor, de är så mycket glam och fräckhet, men I den brittiska såpan är det mer pub, tegelvägg och arbetslöshet. “Varuhuset” blev en perfekt kombination.

Min favoritstory var den om Bengt på lagret. Han får problem med njurarna och man får följa honom genom sjukvårdsprocessen och lära sig att man till exempel inte kan dricka mer än en halvliter vatten om dagen, annars drunknar man. Hans dotter Ingrid, spelad av Lena Endre, ska donera en njure och då upptäcks det, vilket är ganska vanligt, att han inte är hennes pappa. Då försöker Bengt att begå självmord genom att äta en hel skål med bananer.

Inte tillräckligt "fint"

Mest missnöjd är jag med att det inte blev mer. En sådan serie hade aldrig lagts ner så snabbt nu. Men då var det inte lika “fint” som annan dramaunderhållning, så Svt ville satsa på “Storstad” I stället. Den slog inte alls lika stort, så vi började med “Rederiet” istället. Efter det började jag med “Tre kronor” och har jobbat I Norge med serierna “Sju systrar” och “Hotel Caesar”. Numera jobbar jag som manusförfattare till Svt:s “Andra Avenyn”. Jag är lyckligt lottad som fått möjlighet att vara med och skapa så många långa serier.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje