RedOne vill ge ut Jackson-låtarna

avKlas Granström

NÖJE

”Pengarna ska hjälpa fattiga”

Den svenske stjärnproducenten RedOne jobbade på Michael Jacksons nya album.

Nu vill han släppa låtarna och skänka pengarna till välgörande ändamål.

– Jag har låtarna. Men jag tänker inte lansera dem och ta pengarna själv. Jag väntar tills de kan hjälpa fattiga, säger RedOne som redan varit i kontakt med Jacksons advokat om materialet.

Foto: Thomas
Nadir ”RedOne” Khayat flyttade från Marocko till Sverige som sjuttonåring. Nu bor han i Los Angeles och har producerat hitlåtar till artister som Lady GaGa, Akon, Christina Aguilera och Michael Jackson.

Det senaste året har varit galet för Nadir ”RedOne” Khayat, 37. Med Lady GaGa har han skrivit några av årets största hits som ”Just dance” och ”Bad romance” – och räknas numera som en av världens absolut hetaste pop-producenter.

Samtidigt var RedOne den siste som jobbade med Michael Jackson innan dödsfallet. På toppen av sin karriär tappade han inte bara en musikalisk partner utan en nära vän, Jacksons död blev ett hårt slag. Men nu planerar Red-One att släppa låtarna han hann spela in med Jackson.

Pratat med advokaterna

– Michael var en otrolig, underbar människa. Jag tror att det var det han hade velat, säger RedOne.

Nöjesbladet kan avslöja att han redan haft ett telefonsamtal med Jacksons advokater i ärendet.

– Ja, jag har pratat med hans advokat. Vi har bara konstaterat att jag har låtarna och sagt att vi ska sitta och prata mer senare. Men jag tänker inte lansera dem och ta pengarna själv. Jag väntar tills de kan hjälpa fattiga, säger han till Nöjesbladet.

550?000 för en låt

När det blir aktuellt att släppa Michael Jackson-materialet som en hel värld väntar på vet RedOne inte än. Samtidigt går arbetet vidare borta i USA. När Nöjesbladet når RedOne har han tagit med sig familjen från hemmet i Los Angeles till Miami – för att skriva till Enrique Iglesias nästa album. En platta som blir till hälften på spanska och till hälften på engelska.

– Jag gör merparten av den halvan med engelska låtar. Vi har jobbat ett tag nu och är klara med det mesta, förklarar RedOne.

Att jobba med Iglesias den yngre är ännu en utmaning för Red-One, som alltid försöker anpassa materialet för att det ska passa den specifika artist han jobbar med.

– Jag och de ska bli ett. När man hör GaGa ska det vara hennes sound direkt. När jag jobbar med Akon så är det Nadir och Akons stil i ett som gäller, som en kamelont.

”Ett svenskt tänk”

Framgången har gett RedOne möjlighet till ett nytt liv. Enligt källor till Nöjesbladet så kan en producent i hans klass ta drygt 80?000 dollar, cirka 550?000 kronor, i betalning – bara för att producera en låt. Sen tillkommer både royalty för försäljning och ersättning för radio- och tv-spelningar.

– Framgång ändrar inte mig. Jag har familj och en son och lever likadant i dag som jag gjorde förut, fast jag har det bättre såklart. Jag blir bjuden på allt om jag vill, men jag koncentrerar mig på att jobba och vara i studion.

Efter att ha jobbat flera år i sitt andra hemland Sverige med producenter som Rami Yacoub och Arnthor Birgisson menar Red-One att han fått med sig ett ”svenskt tänk” när det gäller framgång.

– Jag tagit med mig från Sverige att ingen är någonting, du vet, att ha fötterna på jorden-mentaliteten. Det kan när som helst gå utför.

Under 2010 har RedOne annat planerat – förutom att skriva låtar till fler storstjärnor. Red-One ska, via sitt egna bolag, lansera två nya unga artister som han hittat i Stockholm.

– Den ena heter Kee och så är det en kille som heter Mohombi. Det handlar om två yngre artister från Stockholm som är grymma, försäkrar RedOne.