Nu ska Bert bli korvkung

avLotta Glimstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag måste agera – annars tar matindustrin livet av folk”

1 av 2
Bert Karlsson är upprörd över att svensk mat är så näringsfattig. Därför tänker han börja tillverka egna korvar och pannkakor. ”Enligt mina uppgifter innehåller till exempel genomsnittskorven 25 procent kött när det borde röra sig om 85 procent”, säger han.

I ”Matakuten” kämpade han för bättre mat åt skolbarnen.

Nu tar Bert Karlsson sin matrevolution steget längre och satsar på framställning av egna pannkakor och korvar.

– Jag måste agera annars tar matindustrin livet av folk, säger Bert Karlsson.

I TV4-programmet ”Matakuten” synade Bert Karlsson den svenska skolmaten och försökte uppmuntra kommunerna att köpa in närproducerad mat till skolbarnen.

Nu driver skivbolagskungen matrevolutionen vidare och satsar på framställning av egna pannkakor och korvar.

Berts pannkakor kommer att säljas i utvalda matkedjor till hösten. Han undersöker dessutom möjligheterna att starta en egen korvkedja som ska sälja korvar utan tillsatser.

”Mycket skit”

– Jag kan inte längre äta vilka pannkakor, korvar eller köttbullar som helst. Inte nu när jag vet hur mycket skit och tillsatser de innehåller. Enligt mina uppgifter innehåller till exempel genomsnittskorven 25 procent kött när det egentligen borde röra sig om 85 procent. Du kan ju tänka dig vad resten av innehållet består av. Det är bedrövligt, säger han.

Men för Bert Karlsson handlar det om mycket mer än korvar och pannkakor. Han betraktar sin nya satsning som en matrevolution på liv och död – och han talar utifrån egen erfarenhet.

Kräver kostråd

– Min prostatacancer blev väckarklockan. Då lärde jag mig att det finns en direkt koppling mellan våra stora folksjukdomar och dagens industriproducerade mat som innehåller fruktansvärda mängder tillsatser. Jag måste agera och väsnas annars kommer matindustrin att ta livet av folk, säger han.

Bert Karlsson har inga planer på att släppa sitt nyvunna matintresse.

I höst är det dags för en ny säsong av ”Matakuten” och en bok med samma namn.

– Vi fortsätter fokusera på de farliga tillsatserna. Undersökningar som jag har tagit del av visar att det dör 10 000 svenskar varje år på grund av mat med farliga tillsatser. Jag tänker inte lägga av förrän vi får ett nationellt kostråd i Sverige, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!