Förgiftad – av skorpion

avSusanne Nylén, Ylva Niklasson

Rickfors kan missa schlagern

1 av 3 | Foto: Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
Mikael Rickfors skulle flyga hem till Sverige på måndag för att förbereda sig för Melodifestivalen.

GÖTEBORG. Mikael Rickfors, 60, vårdas på sjukhus i Nairobi.

Den aktuella schlagerstjärnan har blivit stucken av en skorpion.

– Den första tiden är kritisk, säger hans fru Eva-Lotta Rickfors.

Ett stick som i värsta fall är dödligt.

Mikael Rickfors ligger på sjukhus efter att en skorpion stack honom i armen i förrgår. Hustrun Eva-Lotta Rickfors, 36, finns vid hans sida i Kenya.

– Hans arm har svullnat upp till axeln. Bettet satt i armbågen, säger hon.

Rickfors fördes akut till Karen Hospital i Nairobi och behandlas med antibiotika.

– När man väl fått antibiotika ska ett skorpionbett inte vara överdrivet farligt, men den första tiden är ändå kritisk, säger Eva-Lotta Rickfors.

”Vet inte hur det blir”

Mikael Rickfors skulle enligt planen flyga hem på måndag för att påbörja de intensiva förberedelserna kring Melodifestivalen.

Om två veckor ska han tävla i Leksand med låten ”Du vinner över mig!”.

– I det här läget vet vi inte hur det kommer bli. Just nu tänker man bara på Micke som en av våra artister och människor vi bryr oss om som måste få bli frisk. Då blir Melodifestivalen underordnad, säger hans skivbolagsrepresentant Camilla Bjering på Warner.

Mikael Rickfors befinner sig i Nairobi sedan december där han jobbar med ett projekt för att stötta en skola ekonomiskt. Det var i Kenyas huvudstad som Rickfors träffade sin fru Eva-Lotta under en konsert 2001. De är nu gifta och har en son på knappt ett år tillsammans.

Dussin olika arter

I Östafrika finns ett dussin olika skorpionarter. Enligt Jonas Wahlström på Skansenakvariet lever de giftigaste arterna i Nordafrika.

– De i Kenya är inte särkilt farliga. Men det blir ganska svullet och kan ge en allergisk reaktion som behandlas med kortison, säger han.

Mikael Rickfors lider sedan tidigare av en obotlig blodsjukdom. Hemokromatos angriper levern och är dödlig om man inte behandlar den.

Sedan diagnosen för några år sedan tappas han på en halvliter blod varannan månad – livet ut.

Huruvida sjukdomen kan påverkas av skorpionsticket är ännu oklart.

– Blir det en reaktion är det inte otänkbart att det är ganska allvarligt. Normalt ska man inte behöva hamna på sjukhus. Men folk som är allergiska kan till exempel dö av ett getingstick, säger Jonas Wahlström.

Just nu: Chatta med Jonathan Fagerlund!

ARTIKELN HANDLAR OM