Date tog revansch: Hyllades av Ledin

NÖJE

Danbandskampen tillbaka

Foto: SVT

Det har åter blivit dags att utse Sveriges bästa dansband.

De första två banden att kliva ett steg närmare den titeln blev Date och Black Ingvars.

Det blev Date och Black Ingvars som gick vidare från den första veckofinalen av Dansbandskampen.

För Date blev det en superrevansch. Förra året åkte de nämligen ut direkt med "rumpan före", som jurymedlemmen Melissa Williams uttryckte det.

Black Ingvars och Date stod i kväll mot Von Hofstenz, Ezzex och Shame på "Svenska Hem Arena" i Strängnäs.

Tittarna såg till att Essex blev först ut att lämna programmet. De fick hård kritik efter sitt framträdande även av juryn. "Du kan inte bröla dig genom låten" fick sångerskan Line Nilsson höra.

Nya regler

Samtidigt som fem dansband blev fyra så dök veckans jurygäst dök upp – Tomas Ledin. Nytt för i år är att juryn gästas av olika artister som bestämmer låtarna som banden ska spela.

Han var förvånad över hur pass "poppiga" hans låtar blev i dansbandsversionerna.

– Men hela dansgolvet rör sig, det gör det inte när jag spelar den här låten, sade han till Date som spelade "Helt galen i dig".

SVT har även infört så kallade "guldstjärnor" i årets omgång av Dansbandskampen. Första guldstjärnan gick till ett överlyckligt Date.

De något komplicerade reglerna innebär att det band som får flest röster i varje program tilldelas en guldstjärna. Om ett band får två guldstjärnor får de en direktplats i finalen.

26 band tävlar

Dansbandskampen sänds för andra året i rad. Förra året vann Larz-Kristerz det svenska folkets hjärtan med knapp marginal över Scotts.

Årets final sänds lördagen den 19 december. Sammanlagt tävlar 26 band från hela Sverige.