Nöje

’Deras gäster är alltid män’

Av: 

Jon Forsling

Ylva Niklasson

Martin Gustafsson

NÖJE

Komikern Nour El Refai riktar skarp kritik mot Filips och Fredriks humorprogram

Annika Lantz arga utspel mot ”Parlamentet” har skapat en debatt – och hon får medhåll av Sveriges kvinnliga humorelit.

Komikern Nour El Refai, 21, anklagar Filip och Fredrik för kvinnoförakt.

– De har finkammat Sverige och inte hittat en enda rolig kvinna. Hur kan vi förlåta dem det? skriver hon i tidskriften Bang.

Nöjesbladet kunde i går berätta om komikern Annika Lantz, 41, sågning av TV4:s långkörare ”Parlamentet”, där hon under många år har medverkat.

– Jag är så jävla förbannad på att det tog tolv säsonger för mig att förstå att jag gång på gång utnyttjas som kvinnoalibi till sexistiska skitskämt, skriver hon bland annat i en krönika i tidskriften Bang.

Får medhåll

Hon får med håll från flera kvinnliga kollegor – alla är de överens om att humorbranschen är ojämnställd. Sissela Kyle, 52, har också många år i ”Parlamentet”-panelen bakom sig och berättar om hennes mottagande i tv-branschen.

– Vi fick bråka och stå på oss som fasiken för att få utrymme. Då tyckte man att ”nä vi har haft två tjejer och det blir så besvärligt”, men herregud hela rutan är full av män och då är det aldrig någon som reagerar, säger Sissela till Nöjesbladet.

”Parlamentet”-kollegan Pia Johansson, 48, håller med:

– Som kvinnlig komiker får man ofta bara vara själv bland män, säger hon.

Manlig dominans

I samma nummer av Bang skriver komikern Nour El Refai, 21, om vad även hon anser är en manlig dominans inom humor-Sverige. Bland annat går hon till attack mot Kanal 5-duon Filip Hammar, 34, och Fredrik Wikingsson, 35, som hon menar favoriserar manliga gäster i sina program.

– Filip och Fredrik gör humorprogram efter humorprogram där de medvetet exkluderar kvinnor, de kan sitta i tv och prata om sina gäster som representanter för folket, trots att deras gäster alltid är män. Som om kvinnan inte ingick i gruppen folket. Är inte detta att öppet förakta kvinnor, på riktigt? skriver hon, och fortsätter:

– Och när någon har ställt frågan har de svarat: ”Vi hittade helt enkelt inga roliga kvinnor”. De har finkammat Sverige och inte hittat en enda rolig kvinna. Hur kan vi förlåta dem det?

Nour El Refai har avböjt att kommentera sitt inlägg ytterligare.

Filip Hammar bemöter hennes kritik:

– Vi har den största respekt för Nour, hon är den största kvinnliga komikerstjärnan på säkert tio år. Vi bjuder henne gärna på lunch för att utveckla oss. Men det är ju givetvis inte så att vi exkluderar kvinnliga gäster. Vi tillstår att män genom åren har dominerat våra produktioner, men vi har aldrig haft med så mycket kvinnor som nu. Jag tror att man måste gå bortom humordiskussionen för att hitta svaret på varför det blir som det blir. I vårt samhälle är det säkert fortfarande så att män vågar ta större plats och höras mer än kvinnor. Det är synd, såklart. Men det gör förmodligen att det är lättare för män att börja rota i humorbrunnen

Har ni ett ansvar som en medieportal att påverka det?

– Mitt största ansvar, om jag har nåt, är att göra ett så roligt program som möjligt, och i den processen struntar jag i om verktygen är män eller kvinnor. Men jag har aldrig och kommer aldrig medvetet att sträva efter att exkludera kvinnor. Jag är faktiskt smartare än så. Och jag utgår från att Nour, som är mycket begåvad, egentligen inser detta. Men i Bang, precis som i Aftonbladet, laddar man skarpt. Det är medias natur.

”Tar mer plats”

Finns det fler roliga män än kvinnor?

– Nej, men det finns fler män som tar plats än kvinnor. Den diskussionen är komplicerad, det vore att göra jämställdhetsdebatten en otjänst att reducera det här till något som enkom handlar om humor. Det måste upp på en högre nivå, och då vet jag inte om varken jag eller Nour är rätt person att göra det. Jag kan konstatera att det behövs fler kvinnor i humorbranschen, och vi välkomnar det på alla jävla sätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje