Sekten styrde hans liv

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nation of islam kontrollerade barnen – och affärerna

1 av 4
FICK NYA SÄKERHETSVAKTER Sekten fick kontakt med Michael Jackson 2003 – då han stod anklagad för sexuella övergrepp på en cancersjuk pojke. Medlemmar ur Nation of islam blev i början bara hans säkerhetsvakter – men allt eftersom hårdnade kontrollen över Jackson. Till slut styrde sekten hans liv.

LONDON. Michael Jacksons liv styrdes av den mystiska och militanta sekten Nation of islam.

Det hävdar flera av hans närmaste medarbetare.

– De tog kontroll över allt, säger Jacksons förre publicist Stuart Backerman.

När Michael Jackson dog hade medlemmar från Nation of islam både kontrollen över hans barn och affärer.

Enligt Nation of islam är vita människor en ras av djävlar, skapad av en svart vetenskapsman i ett upprorsförsök mot Allah. Djävlarna fick 6 000 år på sig att regera och det har resulterat i slaveri och rasism. Men nu menar sekten att världens undergång är nära och att Gud ska förinta alla vita och att jorden ska förvandlas till ett svart paradis.

Sekten, som i väntan på jordens undergång vill skapa ett eget land för svarta amerikaner, fick först kontakt med Jackson 2003.

Då var Michael Jackson mitt uppe i en förnedrande rättsprocess anklagad för sexuella övergrepp på en cancersjuk pojke.

– I den stunden av svaghet tillät han Nation of islam att komma in i hans liv som säkerhetsvakter först, för att sedan ta kontroll över hans affärer och vara rådgivare i juridiska frågor. De tog kontroll över allt, säger Stuart Backerman till The Sun.

Togs emot som en kung

Efter mer än tio år valde Backerman att lämna sitt arbete hos Jackson 2004 eftersom han var den ende anställda som då inte var medlem i Nation of islam.

En av sektens högst uppsatta medlemmar, Leonard Muhammad, tog över all kommunikation mellan Jackson och omvärlden. Han tog senare även över ansvaret för Michael Jacksons affärer.

Grace Rwaramba, som arbetade för Jackson mellan 1991 och 2008 som sekreterare och barnflicka, var även hon medlem i sekten. Men hon uttrycker sig nu också kritiskt mot metoderna som sekten använde mot Jackson.

I juni 2005, sedan Michael Jackson friats från alla anklagelser om övergrepp, åkte han till det lilla öriket Bahrain i Mellanöstern.

Hans bror Jermaine hade redan konverterat till islam och var god vän med kungen av Bahrain.

Jackson, som alltid varit en stor stjärna i Mellanöstern, togs emot som en kung och stannade där i ett halvår tills vänskapen med shejken av Bahrain började försämras.

Deras vänskap slutade i domstol eftersom shejken påstod att Jackson lovat att göra ett album tillsammans med honom.

Men Michael Jackson hade under sin tid i Mellanöstern fastnat för islam i sökandet efter lycka.

– Han växte upp som Jehovas vittne och jag antar att det alltid fanns i hans själ eftersom hans mamma är så religiös. Men han var alltid en sökare. Han provade judendomen, han konverterade till islam. Han provade ett antal olika spirituella vägar för att han var en sökare och orsaken till det var för att han inte var bekväm i sin egen kropp, säger Stuart Backerman.

Fick ett nytt namn

Michael Jackson talade aldrig själv om att han konverterat till islam. Men enligt samstämmiga medieuppgifter ska det ha skett i november förra året.

Han arbetade med musikerna David Wharnsby och Phillip Bubal som redan hade konverterat. Efter långa samtal bestämde sig Jackson för att göra samma sak.

Vid en ceremoni i en väns hus Los Angeles och i närvaro av en imam och några nära vänner lämnade han Jehovas vittnen och blev muslim, skriver Daily Telegraph.

Hans nya namn blev Mikaeel.

Därmed var inte bara hans affärer en del av den kontroversiella sekten Nation of islam – utan även hans innersta tro.

Motivet till sektens intresse för Jackson var pengar.

Tidigare barnflickan Grace Rwaramba har berättat för Sunday Times att sekten tog ut ockerhyra av Jackson som betalade cirka 750 000 kronor i månaden för sitt hus i Bel Air. Men i själva verket var kostnaden en fjärdedel.

När Michael skrev på kontrakten för sina comebackspelningar i London fattade han inte hur många spelningar han egentligen skulle göra.

– Han trodde att det var tio när det var 50, säger Grace Rwaramba.

Sekten har även ägnat sig åt torpedliknande verksamhet.

När en auktionsfirma i februari skulle sälja inredning från ranchen Neverland ryckte Nation of islam ut.

Mordhotades på restaurang

Jackson ville inte att statyer av unga pojkar från hans gamla hem skulle säljas offentligt. Då mordhotades auktionsfirmans representant Darren Julien på en restaurang av en man från sekten.

– Han sa att våra liv var i fara och det skulle bli blodsutgjutelse om vi inte drog tillbaka auktionen, säger Darren Julien enligt The Guardian.

Parterna gjorde till slut upp i godo.

Trots de starka banden mellan Jackson och Nation of islam var han officiellt inte medlem i sekten.

Inte heller efter hans död vill ledaren för Nation of islam, Louis Farrakhan, kommentera deras relation.

– Kroppen och problemen har dött, men Michael Jackson lever, säger han till den egna tidningen Final Call.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN