90-talsstjärnans blyga comeback

Uppdaterad 2013-05-14 | Publicerad 2013-05-13

Anouk kommer tillbaka – 16 år efter sin megahit

Tillbaka i rampljuset I dag är Anouk mamma till fyra barn och de är viktigast för henne. Men hon hoppas på att kunna sprida sin musik över världen. ”Jag skulle älska att fler kände till min musik igen även utanför Nederländerna och Belgien”, säger Anouk till Nöjesbladet.

Med megahiten ”Nobody’s wife” erövrade hon världen.

16 år senare gör Anouk, 38, internationell comeback i Eurovision song contest.

– Det var bara på magkänsla. Jag lyfte luren och sa att jag ville göra Euro­vision, säger hon.

Följ ämnen

Anouk ler generat och gömmer ­ansiktet i händerna när hon kliver upp på en ­liten scen i presscentret i Malmö för att fotograferas av fans.

Hon har tackat nej till de allra flesta intervju­för­frågningarna ­inför Euro­vision song contest, men Nöjesbladet får en exklusiv pratstund.

”Lite obekväm”

– Jag känner mig lite ­obekväm, ­säger hon.

– Jag är ingen modell så det känns konstigt att gå upp på en scen bara för att posera.

Genombrottet kom 1997 med världshiten ”Nobody’s wife”. ­Sedan dess har hon hunnit med att släppa 11 album i Nederländ­erna och Belgien, men världs­karriär­en stannade av.

– Jag har gjort massor av saker sedan dess. Mycket blues och soul, jag har försökt göra olika ­saker varje album. Jag vill inte bli uttråk­ad och hela tiden ­göra ­samma sak, säger hon.

Är Eurovision ett sätt att återvända till en internationell karriär igen?

– Jag skulle älska att fler kände till min musik igen även utanför Nederländerna och Belgien, men det är inte längre en dröm att stå på scener i Moskva och sånt, runt om i världen. Jag har ­fyra barn nu och är ensamstående mamma, så mina barn är nummer ett för mig.

Ville inte bli uttråkad

Anouk hade själv en ­strulig uppväxt med droger och fosterhem.

Är du orolig över att inte kunna ta hand om barnen tillräckligt om du skulle satsa internationellt igen?

– Självklart, för först av allt är jag mamma. På andra plats kommer musiken. Jag vet att jag vill fort­sätta ­spela in skivor, men när det kommer till livefram­trädanden så ... Jag närmar mig 40 och jag vill nog ta det lugnare när jag blir ­äldre. Jag ser mig inte själv rocka på scenen när jag är 55 eller 60.

Men vill du vinna då?

– Självklart! Men jag ­måste vara realistisk. Jag skulle vara väldigt nöjd om jag tar mig till final. För det har ­inte hänt på mycket länge för Nederländerna.

Det här är Anouk

Namn: Anouk Teeuwe.

Ålder: 38 år.

Yrke: Sångerska.

Bakgrund: Holländskan fick en världshit med ”Nobody’s wife” 1997. Sedan dess har hon släppt 11 album.

Aktuell: Tävlar för Nederländerna i Eurovision song contests första semifinal tisdag 14 maj med låten ”Birds” som hon skrivit med svenskarna Tore Johansson och Martin Gjerstad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln