Nu laddar prinsessan Madeleine för bröllop

avIda Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Brudparet håller lysning i Slottskyrkan i dag

1 av 2 | Foto: CRAIG KUHNER
Chris O'Neill och prinsessan Madeleine håller lysning i dag.

Klockan 11.00 i dag är det dags för prinsessan Madeleine och blivande maken Chris O'Neills lysning i Slottskyrkan i Stockholm.

På plats i bänkarna finns både bruden och brudgummens familjer – bland annat Chris mamma Eva som landade i Sverige i går.

Aftonbladet börjar livebevakningen klockan 10:15.

Den gamla kyrkliga traditionen med lysning innebar förr en hindersprövning inför äktenskapet. Numera är det skatteverket som sköter den uppgiften, men seden med lysningsgudstjänst lever kvar.

– Det är kvar som ett moment i kyrkan som en del inför vigseln. Och det hör till traditionen att hålla lysning samt att det är ett förbönsmoment, säger Lars-Göran Lönnermark, överstehovpredikant.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neills lysningsgudstjänst inleds med pingstpsalmen Kärlekens ande.

Anden i vår tid

Han kommer tillsammans med hovpredikanten Staffan Eklund och pastor Michael Bjerkhagen att hålla i dagens högmässa på pingstdagen inleds klockan 11.00.

– Predikan ska vara i sitt sammanhang, det är då den blir tilll. Men det är klart att jag helt enkelt kommer att ta upp till exempel hur jag tolkar hur anden är verksam i vår tid, i skapelsen och naturen och alla möjliga sammanhang och ge korta exempel på det, säger Staffan Eklund, hovpredikant. 

I samband med lysningen skulle också hovet ha gått ut med den titel som Chris O'Neill skulle ha fått i samband med bröllopet. Men finansmannen har själv valt att behålla sin status som herr och inte ansöka om svenskt medborgarskap.

– Det är hans önskan. Han vill fortsätta arbeta på det sätt som han gör i dag, sa hovets informationschef Bertil Ternert till Aftonbladet i går.

”Vi får se”

På plats i kyrkbänkarna finns det blivande brudparets familj och vänner.

In i det sista var det oklart vilka av Chris familj som kommer.

– Vi har inte fått något klarläggande i vilka som kommer och inte kommer. Det får vi se den dagen lysningen är. Det här är lite upp till var och en hur man gör. Vi måste inte ha svar på inbjudan, sa Bertil Ternert till Aftonbladet tidigare i veckan.

Men under lördagen landade i alla fall brudgummens mamma Eva O'Neill i Sverige.

I en svart Volvo och med stora solglasögon anlände Eva O'Neill Grand Hotel vid 15-tiden i går, klädd i en ljus kappa, silvriga skor och med två grå resväskor.

I handen hade hon även en silverglänsande påse med okänt innehåll

Efter högmässan väntar en privat lunch för det blivande brudparet, deras familjer och inbjudna gäster. Klockan 14.00 hålls det lysningsmottagning för speciellt inbjudna gäster.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM