– Trodde aldrig han skulle ryka

Ozzy Osbourne slöt fred med bandkompisarna efter Ronnie James Dios död

I kväll skulle Heaven & Hell ha spelat i Stockholm – men så gick Ronnie James Dio bort i ­cancer.

Dödsfallet fick Black Sabbath-legendaren Ozzy Osbourne att sluta fred med sina forna bandkompisar.

– Det var en chock, ­säger han i en exklusiv intervju med Nöjesbladet.

The Prince of Darkness ringer upp från en knastrig mobiltelefon i sin nya lägenhet i Los Angeles – och ibland är det, av flera skäl, svårt att tyda vad han säger.

Men när samtalet kommer in på Heaven & Hell-sångaren Ronnie James Dios hastiga död i våras blir Ozzy Osbourne förvånansvärt klar.

– Jag trodde aldrig att han skulle ryka. Det var en chock. Så fort jag fick veta att han var sjuk skickade jag en hälsning till hans kontor, säger han.

Erbjöd sin hjälp

I meddelandet erbjöd sig den brittiske hårdrocksikonen att hjälpa mannen som i slutet av 70-talet tog över hans position i Black Sabbath. Ozzy Osbournes hustru Sharon hade några år tidigare bekämpat en seglivad tjocktarmscancer.

– Man har ingen aning om vad man ska göra, vi ­hade gått igenom samma sak. Men min fru har jättebra kontakter, hon jobbar med välgörenhet nu.

Inte långt före Ronnie James Dios bortgång i maj befann sig de båda metalprofilerna på samma prisutdelning i LA. Ozzy Osbourne hade inte chansen att prata med Heaven & Hell-frontmannen – men bad trummisen Vinny Appice att hälsa.

– Jag sa att vi tänker på honom. Kort därefter dog han.

– Jag vet att han spreds någonstans, men jag minns ­inte var.

Den 61-årige överlevaren låter plötsligt upprörd.

”Det var riktigt illa”

Han svär över den efterföljande minnesceremonin, som stördes av ett konservativt kyrkosällskap som kallade Ronnie James Dio satanist.

– Det gjorde mig galen. Ska inte religiösa människor vara fromma? De ­ropade hemska saker. Det var riktigt illa, ­säger han.

Begravde stridsyxan

Helt väntat är det inte att han tar den avlidne sångaren i så starkt försvar. Så sent som i maj 2009 stämde ­Ozzy Osbourne sin gamle gitarrist ­Tony Iommi, som då var verksam i Heaven & Hell, för att ha lagt beslag på rättigheterna till namnet Black Sabbath.

Men i och med Ronnie James Dios död begravdes stridsyxan – och i dag har de forna kollegerna hygglig kontakt.

– Det där var något jag var tvungen att göra. Jag är en av originalmedlemmarna och jag bildade bandet.

– Jag pratade med Geezer Butler för två dagar sedan och jag hörs med Bill Ward en gång i veckan. När jag var i England nyligen snackade jag med Tony.

Kan bli ny skiva

Enligt Ozzy Osbourne är det inte uteslutet att Black Sabbath släpper en ny skiva i ursprungsuppsättning. De började skriva några låtar vid återföreningen 2005, men kraven är höga.

– Jag skulle älska att göra ett album som kickar skiten ur alla, men vad är poängen om det inte blir lika bra som våra gamla plattor?

– Jag säger aldrig ”aldrig” längre. Black Sabbath skulle kunna återförenas när vi är 90 om vi fortfarande är kapabla.

Men tills vidare fortsätter Ozzy Osbourne solo. Om precis en månad avslutar han den svenska hårdrockssommaren med en konsert i Globen.

– Era kvinnor är ur­snygga. Och Stockholm är vackert. På 70-talet hängde vi mycket med ett svenskt band där. Jag tror de hette Hepstars.

The prince of darkness

Ozzy Osbourne föddes som John Michael Osbourne den 3 december 1948. Kallas för The Prince of Darkness.

Kommer ursprungligen från Birmingham, Storbritannien, men har numera bostäder i Los Angeles, USA, samt i den lilla engelska orten Beaconsfield.

Gift med Sharon Osbourne, 57, sedan 1982. Tillsammans har de barnen Aimee, 26, Kelly, 25, och Jack, 24. Sedan ett tidigare äktenskap har Ozzy dottern Jessica, 38, och sonen Louis, 35.

Slog igenom som sångare i Black Sabbath, som han fick sparken från 1978 på grund av sina drog- och alkoholproblem. Ersattes av amerikanen Ronnie James Dio.

Har sedan dess haft en framgångsrik solo­karriär med 20 utgivna album. Senaste skivan ”Scream” släpptes i Sverige den 23 juli.

Driver sedan 1996 festivalen Ozzfest, där nya hårdrocksband får draghjälp av genrens största stjärnor.

Blev tv-kändis i MTV:s realityserie ”The Osbour­nes”, som 2002–2005 följde hans familjs vardag i Kalifornien.

Gav tidigare i år ut självbiografin ”I am ­Ozzy”.

En film om hans liv är under planering.

Spelar i Globen i Stockholm den 7 september.

Publisert: