Hoppas Plura blir stormrik

Foto: Eldkvarn firar 40 år nästa år.
NÖJE

Det tog 30 år och ett tv-program.

Om ”Så mycket bättre” gör Pluras

musik folkkär och artisten till mångmiljonär, är det honom väl förunnat.

Pluras band Eldkvarn firar 40-årsjubileum nästa år, men det var för drygt 30 år sedan framgångarna tog fart med låten ”Pojkar, pojkar, pojkar”. Deras popularitet har sedan dess åkt berg-och-dalbana.

Tillhör dock själv dem som ända sedan genombrottet har andats och levt genom Eldkvarn. Det har funnits en Plura-låt för varje tillfälle i livet, lyckligt som olyckligt.

Har därför ingen riktig distans och svårt att uttrycka en bestämd åsikt om personen Plura gått och blivit folkkär eller inte. Det finns nog de som retar sig på att han (mediamässigt) sluppit rätt lindrigt undan för den senaste kokainhistorien, medan ”Idol”- Jays medverkan har ifrågasatts. Det finns nog även de som retar sig på hans spetsigt roliga och rättframma åsikter i programserien, det som blåst liv i diskussionerna vid middagsbordet. ”Överlagd spontanitet”, som han själv kallar det.

Pluras dag blev en av de bästa. Att dra på fisketur och att leka konstnärer genom att måla av varandra var både händelse- och bildmässigt bättre än många andra aktiviteter.

Vi bjöds på allt från trams till djupaste allvar. Från Lasse Berghagens nakenchock (i en hundradels sekund...) till Pluras och Christer Sandelins prat om drogmissbruk.

Och låtskrivaren och artisten Plura lär rimligtvis nu ha skrivit och sjungit sig in i folks hjärtan.

Hans versioner av de andra artisternas låtar har varit bra, mycket bra eller makalöst bra (Christer Sandelins ”Det hon vill ha”). Man undrar ju lite vad de andra i Eldkvarn säger när publiken i framtiden börjar skrika efter den som extranummer...

Övriga artisters tolkningar – alla var bra – av hans melodier visar att de håller för att framföras i alla tänkbara musikaliska genrer.

Thomas Di Levas rymdpunkversion av ”Kungarna från Broadway” är tillsammans med hans Berghagen-tolkning ”Sträck ut en hand” det bästa han gjort på åratal. Christer Sandelins energisläpp ”Pojkar, pojkar, pojkar” – som vi även fick se när han repeterade hoppande i egna sängen – hade smart uppdaterats med text om programmets artistgäng.

Pluras hyllning till sin mor, ”Huvudet högt”, gjorde Lill-Babs om till en hyllning till sin mor. Väldigt känslosamt.

Över huvud taget blev man som tittare rörd över att se Plura bli så mycket mer berörd än han nog hade trott han skulle bli ...

ARTIKELN HANDLAR OM