Mejla

Jan-Olov Andersson

Spännande – för barnen

Det är påkostat, rätt spännande och har kända deltagare.

Men TV 4 är taskiga mot målgruppen när man lägger ett spektakulärt barnprogram som ”Fångarna på fortet” så sent på vardagskvällar.

Då, för tjugo år sedan, var det nytt och kanske lite spännande att se kändisar i åtsmitande dräkter tävla i ett slags vuxna barnlekar i annorlunda miljö, ett fort med dvärgar, tigrar, ormar och andra diverse äckliga kryp.

Nu, år 2010, finns det inte många svenska kändisar som inte har valsat runt i ett eller flera liknande program. Nyhetens behag försvann för länge sedan.

Har svårt att se de vuxna personer framför mig som, på allvar, kan tänkas engagera sig i vem som vinner i ”Fångarna på fortet”. Och om man nu gör det, så sitter åtminstone jag mest och retar mig på den ibland rätt så stora orättvisan i vilket lag som får göra utmaningarna i vilken cell. Och undrar över hur deltagarna kan hålla sig för skratt inför Rolf Skoglunds groteska överspel som Fader Fourats ersättare.

Barn, däremot, de kommer nog att gilla ”Fångarna på fortet”.

Barn av i dag är genom nätsurfning och utdragna programserier som Melodifestivalen, ”Idol”, ”Talang” och diverse dokusåpor mer kändismedvetna och ser fler program som förr riktade sig till en aningen äldre publik.

Som fredagsunderhållning hade därför ”Fångarna på fortet” – lagom spännande, med välbekanta kändisar – suttit perfekt. Då, när barnen får vara uppe lite längre.

Kanske var TV 4 rädda för att konkurrensen (SVT:s ”Doobidoo”) skulle bli dem övermäktig. Kanske vill de helt enkelt hellre ha fredagsprogram där barn och föräldrar helst ska ringa och rösta och ytterligare stärka TV 4:s ekonomi.

Nu sänds ”Fångarna på fortet” måndag –onsdag 20–21.30.

Kul för en del barn – de som får vara uppe till halv tio på vardagskvällarna ...

avJan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM