”Björkman måste avgå”

avHelena Trus, Martin Gustafsson

NÖJE

Christer Björkman pekas ut som ansvarig för fiaskot

Rysarnatten går till historien som det stora schlagerfiaskot.

Nu kräver svenska folket Björkmans avgång.

Foto: Sammanbitna Christer Björkman och Anna Bergendahl möter pressen efter fiaskot i schlager-EM. ”Vi får gå hem och sätta oss vid ritbordet och analysera varför det gick så här”, säger Björkman.

Det här var året som Sverige skulle nå toppen.

I stället skrev Anna Bergendahl, 18, in sig i historieböckerna som den första svensk som inte lyckades ta sig vidare till final i Eurovision song contest.

– Det är en märklig känsla. Det är klart att vi är besvikna, vi hoppades och trodde på final, säger chefen för den svenska delegationen Christer Björkman.

– Jag var säker på att Sverige inte skulle gå vidare. Man skickade fel låt, säger Michael Karlsson, manager till azerbajdzjanska Safura.

Nu kräver flera stora svenska musikprofiler att uttagningssystemet till Melodifestivalen ses över.

Och kravet från Nöjesbladets läsare är tydligt.

Avgå Christer Björkman!

Sent i natt hade nästan 20 000 läsare röstat på Aftonbladet.se. 75 procent av läsarna kräver att schlagergeneralen lämnar sin post.

Nu gick i stället alla andra bidrag med svenska låtskrivare och producenter till final. Azerbajdzjan, Irland, Georgien och det danska bidraget ”In a moment like this” som ratades i Melodifestivalen.

– Det är så skönt att Danmark gick vidare och Sverige missade finalen, det här visar vilka idioter som sitter i urvalsjuryn till Melodifestivalen, säger Bert Karlsson, 64.

”Se över gruppen”

Även en av låtskrivarna bakom det danska bidraget anser att uttagningarna måste förändras.

– Man måste se över jurygruppen, säger Thomas G:son som varit med och skrivit det danska bidraget.

Bert Karlsson anser att hela det svenska uttagningssystemet är en katastrof.

– Det här är åt helvete. Något är fel när låtskrivare skickar sina bidrag till andra länder. Byt juryn, de sitter där bara för en egotripp. Den är totalt värdelös, säger han.

Dessutom menar han att ”This is my life” inte är någon bra låt.

– Anna Bergendahl är bättre än låten, säger han.

Även svenska musikprofiler tycker att Björkman borde lämna över till någon annan.

– Björkman borde avgå. Jag är osäker på vad hans roll egentligen är, han säger ju att han inte har något inflytande på vilka låtar som väljs, men det är ju svårt att tro när man ser de utval

da låtarna, säger Michael Karlsson, Safuras manager.

”Jättebesviken”

Christer Björkman själv var pressad efter fiaskot i går.

– Jag är jättebesviken, jag tyckte att Anna var fantastisk. Hon gjorde det bästa framträdandet någonsin med den här låten. Vi får gå hem och sätta oss vid ritbordet och analysera varför det gick så här. Vi åkte med den låten som svenska folket tyckte var bäst, säger han.

Trots bottennoteringen är han sugen på att fortsätta.

– Jag har inte skrivit på några kontrakt, men det förhandlas om det, självklart vill jag köra. Men min roll tar vi på måndag, just nu funderar jag bara på Anna, det är det enda som är i fokus just nu, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM