Mellan toppar och dalar i höstens tv

avKarolina Fjellborg

NÖJE

Läs Karolina Fjellborgs krönika

”Kungarna av Tylösand” sög mest, och ”Lite sällskap” var bäst.

Och däremellan skvalpade ointressanta skåningar, förbisedda ingenjörer och pinsamma dansnummer.

Jag sammanfattar den svenska tv-hösten i halvtid.

Att vi är ungefär halvvägs in i tv-hösten tar jag som ett läge för att sålla agnarna från vetet vad gäller de svenska produktioner vi har sett så här långt.

Och då måste jag förstås börja med Kanal 5, som har stått för både det allra bästa och det allra sämsta.

Alltså Filip Hammars och Fredrik Wikingssons allt igenom ljuvliga dejtingprogram ”Lite sällskap” – respektive det fatala misstaget ”Kungarna av Tylösand”, som fick en att vilja ringa socialen.

Däremellan hittar vi en ouppmärksammad andra säsong av före detta snackisen ”Ullared”, ett gäng Skånefruar som ingen riktigt orkade bry sig om, samt ett par ganska tråkiga storfamiljer – som definitivt inte borde ha marknadsförts som Sveriges skönaste.

SVT har, i sin tur, tagit ett steg i riktning mot vad som troligtvis är framtiden med webbserien ”Rebecca & Fiona”, som – i motsats till TV3 Plays gräsliga ”Glamourama” från i vintras – faktiskt går att se på utan att skämmas ögonen ur sig å de medverkandes vägnar.

Komediserierna ”Starke man” och (lite svajigare) ”I Anneli” – samt experimentet med att ta in en relativt okänd gäst i ”Här är ditt liv” – förtjänar också att sorteras in under bokstaven F som i funkar.

Vad gäller TV4 så tuffar ”Idol”, ”Robinson” och ”Bonde söker fru” på utan att bjuda på några större överraskningar – medan underpresterande ”Felix stör en ingenjör” måste ha tablålagts av en blind höna, och ”Dansfeber” var helt sjukt dåligt.

På plussidan, dock; Mysiga ”Hellenius hörna” och oförtjänt utskällda ”Biggest loser Sverige”.

Och så slutligen TV3 och TV6.

Ja – ”Bartenderskolan”, ”Välkommen hem” och ”Gumball 3000 med Erik & Mackan” hade vi väl kunnat vara utan, av olika anledningar. Men ”Kniven mot strupen”, ”Lyxfällan” och ”Grannfejden” är fortsatt briljanta inslag i den så kallade livsstilsgenre som TV3 är okrönta kungar av – och ”Paradise hotel” har fått ett, åtminstone marginellt, uppsving med Alexander Schulman som barnsligt förtjust programledare.

Dessutom har ”Svenska New York-fruar” levererat över förväntan, med ett par helt lysande knasiga tanter.

ARTIKELN HANDLAR OM