Trafikverket skäller ut Anna Bergendahl

NÖJE

”Lockar till tågolyckor i nya videon”

I videon till "This is my life" går Anna Bergendahl på ett järnvågsspår.

Det får Trafikverket att reagera häftigt.

– Det är jätteolämpligt, säger Bodil Sonesson, pressinformatör.

Anna Bergendahl, 18, hade nyligen premiär för videon till sin hit "This is my life". I stora delar av videon går melodifestival-vinnaren längs ett järnvägsspår.

Det har fått Trafikverket att se rött.

– Eftersom Anna har beundrare i alla åldrar – och framför allt bland unga – kommer många att se den här videon. Den effekt det har på mottagaren är att man trubbar av känslan för hur farligt det är att vistas på spåren. Det är jätteolämpligt, säger Bodil Sonesson, pressinformatör på Trafikverket.

Informerar skolbarn

Trafikverket, som bland annat ansvarar för de statliga järnvägarna, informerar under året 50 000 elever i landets skolor om farorna med att vistas i närheten av järnvägsspår.

Nu finns risken att Anna Bergendahl motverkar hela projektet genom sin video.

”Otroligt farligt”

– Det är otroligt farligt att vistas på spåren. Dagens tåg går så fort och tyst. Om man bortser från alla självmord dör det mellan 20 och 30 personer om året i olyckor på järnvägsspår, säger Bodil Sonesson.

Efter att ha kontaktats av Trafikverket gick Anna Bergendahls skivbolag, Lionheart, i går ut med en pressmeddelande där man försäkrar att inspelningarna skedde på ett privat område där ingen trafik förekom.

”Förstärka frihetskänslan”

– Det här är ju en spelfilm och en fejkad miljö. Det är inget som ska appliceras på verkligheten. Tittar man på videon så märker man ganska tydligt att vi inte vill uppmana någon att begå en illegal handling genom att ge sig ut på järnvägsspåret. Den här miljön handlar om att förstärka frihetskänslan i texten, säger Robert Olausson, marknadschef på Lionheart.

ARTIKELN HANDLAR OM