Falsksången riskerar förstöra ”Allsången”

avHelena Trus

Svenskarna älskar män som sjunger falskt.

Därför fortsätter ”Falsksång på Skansen” att spruta blod.

Jag känner ett obehag. Min panna är veckad likt en plisserad kjol.

Sedan vrålar jag efter Björn Borseman, min gamla musiklärare. Allsången – eller falsksången – på Skansen behöver koppla upp sig mot Autotune (ett plugin i datorn som rättar till orena toner).

Jag gjorde ett stort misstag innan tv-sändningen i går. Vi satt i soffan och blundade till melodier, ett av Saties pianostycken ”Gnossiennes”, som får håren att resa sig som spjut över kroppen.

I går kom den überhyllade Jakob Hellman tillbaka. Anders Lundin visste knappt var han skulle ta vägen av upphetsning inför Jakobs entré.

Inte jag heller, men av motsatta skäl. Jag klarar inte av falsksång. Den där lite medvetna pratfalsksången som oftast svenska sångare tar till för att verkligen etsa sig fast i den svenska musiksjälen.

För det fungerar, uppenbarligen. Att sjunga hellre än bra.

Jag provoceras när prettopersoner höjer Håkan Hellström till skyarna. I diskussioner om hans storhet beskriver de hans texter som något som berör själen.

Jag må vara en kall, hjärtlös stockholmare. Och gammal musikklasselev där falsksång klassas som brott. Men i mina öron är Hellström/Hellman-paketet bara för banalt.

Mina mest plågsamma timmar i musiksammanhang var inte när jag under musikklasstiden tvingades sjunga ”Aglepta”, utan när Ulf Lundell inte slutade sjunga, eller grymta, under en konsert 2006 på Gotland.

På samma sätt som svenskarna tappade hakan för att prins Daniel vågade visa känslor på sitt EGET bröllop, hänförs vi av män som är sårbara plus försöker sjunga. Oavsett hur det än låter.

Anders Lundin framstod i går som en skönsångare med sin egenskrivna låt ”Håll min hand”.

Inte undra på att allsångens tittarsiffror fortsätter att dala när vi hugger ett av de mest folkkära musikprogrammet rakt i hjärtat.

Så det måste ju finnas de som håller med mig.

Falsksången får allsången att fortsätta blöda.

Den enda som fattas är Håkan Hellström på Sollidenscenen innan säsongens slut. Men det är ingen risk, han har ju inte släppt en skiva den senaste tiden.