Prinsessan Madeleine

Parets lyxiga slottsbostad

Av: 

Mattias Sandberg

Mirja Ljunggren

NÖJE

Nu bygger Victoria och Daniel bo.

I sommar flyttar det kungliga paret in på ­Haga slott – som har renoverats för 45 miljoner kronor.

Och de hoppas på ljudet av små barnfötter i lekstugan.

Victoria och Daniel är förstås själva med och bestämmer hur deras framtida hem ska se ut. (Denna bild är ett montage)

Snart springer en sessa på gräsmattan runt Haga slott igen. Denna gång en kronprinsessa med sin prins.

På fredag slutbesiktigas Haga slott och är därmed inflyttningsklart för brudparet.

– Jag känner väldigt starkt för det här. Bara den här kända lilla lekstugan som finns på många filmer och arkiv­bilder står ju kvar, det känns ju roligt, säger Victoria i en intervju med TV 4.

Haga slott byggdes i början av 1800-talet och har varit hem åt flera kungliga familjer. Vår nuvarande kung och hans systrar, som kallades Hagasessorna, föddes alla här och lekte i den röda lekstugan som nu står redo för nya småprinsar och prinsessor.

– Ja, det hoppas vi, säger Victoria leende till TV 4.

Karaktären ska bevaras

Byggnaden har de senaste decennierna använts som konferensanläggning och ­hotell av regeringen, men förvandlas nu till ett hem värdigt en kunglig barnfamilj. För att slottets karaktär ska bevaras måste alla förändringar först godkännas av Riksantikvarieämbetet.

Victoria och Daniel får bland annat ett nytt kök, tvättstuga och badrum. Slottet ska förstås också ha plats för personal, representation och kontor.

Budgeten på 40,4 miljoner för renoveringen har redan spruckit.

– Vi kommer att över­skrida den med cirka fem miljoner. Men vi hade avsatt reserv­medel och det här ryms inom vår totala budget, säger Anders Ahlberg, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

– Det har krävts ett betydligt mer omfattande stam­byte än vi räknade med. ­Sedan har vi fått radon- och asbestsanera. Och så fick vi åtgärda en fuktskada, säger Anders Ahlberg.

Speciella slottsvakter

I budgeten ingår 16,1 miljoner kronor till att säkerhetsanpassa byggnaden och omgivningarna. Totalt har tio slottsvakter anställts för att sköta bevakningen. De är beväpnade och klädda i special­beställda uniformer. Förutom höga järnstaket och rörelsedetektorer ska även 60 kameror bevaka och spela in varje steg som tas i närheten.

De stora kostnaderna står skattebetalarna för, men möbler, gardiner och annan inredning får det blivande brudparet betala själva.

Inredningskonsulten Helena Belfrage har huvud­ansvaret för att inreda slottet. Hon assisteras av prinsessan Madeleine och hennes väninna Louise Gottlieb, som jobbar på Geco inredningar, ett företag som är specialiserat på att inreda dyra hem.

– De gör det här helt privat för kronprinsessans räkning, säger Lennart Ahlgren, ståthållare på Stockholms slott.

Exklusiv inredning

Victoria och Daniel är förstås också själva med och bestämmer hur deras framtida hem ska se ut. Paret har setts titta runt i flera exklusiva inredningsbutiker, däribland Svenskt Tenn och Bohem.

Victoria väljer bland exklusiva tapeter från bland annat Designers Guild. Bed Comfort i Härryda har levererat en stor 180-säng av modellen Comfort Hotel, företagets trotjänare.

– Vi har sålt sängar av den här modellen till kungliga husgerådskammaren i 15 år. Nu väntar vi på en beställning av ”den lilla madrassen”, säger företagets vd Johnny Stridh med ett skratt.

ANNONS

Fynda bland snygga klänningar, kappor och mycket mer - nu till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Prinsessan Madeleine

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop