Hur aktuell är en 20 år gammal Vikingarna-låt?

NÖJE

Hur svårt kan det vara att sätta ihop en riktigt bra dansbandssamling med den senaste musiken?

Ändå måste nya "Aktuell Musik 22" (Mariann) peta in några daterade hits med Vikingarna och Lasse Stefanz.

Det är som om Bert Karlsson är för upptagen med att dirigera diverse tv-såpor för att hinna vara med i det egna skivbolagets produktion som förr. Skivutgivningen från Skara har i år varit sparsam. Barbados är ensamma om att ha släppt ett riktigt påkostat originalalbum.

I övrigt är det mest samlingar av olika karaktär.

"Aktuell Musik 22" är den tredje utgåvan i serien bara i år.

För det mesta är de lyckade kompilationer där de senaste hitsen varvas med nyinspelat och outgivet. Ett utmärkt sätt att lansera nya artister.

Även "Aktuell Musik 22" har sina kvaliteter, men jag tycker att man i högre utsträckning skulle lita på det nya materialet.

Hur aktuellt är det att stoppa in en 20 (!) år gammal Vikingarna-låt? Eller en Lasse Stefanz-låt med 16 år på nacken? Så är det med "Aktuell Musik 22".

Och Thomas Ravelli & Arvingarnas VM-låt "I gult och blått" skulle givetvis ha varit med redan på "Aktuell Musik 21" i våras.

Största nyheten på 22:an är kommande storheterna Scotts svenska version av Brolle Jr:s hitsingel "Playing with fire". "Leker med elden" är deras något valpiga tolkning som inte kan mäta sig med det strålande originalet.

Behållningen blir några andra spår: Alf Robertsons rörande "Rosenkyssar", Schytts fina "Det finns tid", Kellys nyinspelade "Alla hjärtans dag" och Kikki Danielssons "Jag har börjat leva nu".

Hon har verkligen slutat att be om ursäkt, som hon säger själv i Göteborgs-Postens intervju nu i helgen.

Dagens Nova har bara namnet gemensamt med det band som cd-debuterade för sex år sen med albumet "En dans med dig" (TMC).

Då ett traditionellt dansband, nu ett hårdsatsande popdansband i Barbados-stil.

Nya singeln "I morgon" (eget bolag) är rakbladsvass dansbandspop skriven av Thomas Nyström och producerad av hitkänslige Martin Klaman.

Söta Jennie Blömeke sjunger starkt och övertygande och den busenkla refrängen håller nästan allsångsklass.

"Sole d"Italy" (Mariann) är Wizex första singel med nya sångerskan Jessica Sjöholm. Det är ursprungligen en singelduett mellan kompositören Nino Tiritiello och sångerskan Nellie. Wizex gör den till sin egen med mycket dragspel och charm.

Nästan som på Dan Stråheds och Lena Pålssons tid.

Plusguiden

Michael Nystås [email protected]