Här tar vännerna farväl av Johannes Brost

Bergqvist och Körberg bar ut kistan

Nu på måndag begravdes Johannes Brost i Hedvig Eleonora kyrka.

Många vänner och kollegor var på plats för att ta sina sista farväl.

– Det var en enormt fin människa på många sätt, säger vännen Björn Ranelid.

Vänner och kollegor samlades på begravningen för Johannes Brost. Begravningen ägde rum i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Först på plats var Jan Johansen. Strax därefter anlände även Björn Ranelid. Han minns en mycket snäll, rolig men ändå allvarlig person.

– Vi har skrattat enormt mycket tillsammans, framför allt när han pratade malmöitiska. Det var en enormt fin människa på många sätt, säger han.

”Svårt att förstå”

Även kollegan Regina Lund minns Brost med glädje.

– Jag kommer för evigt att minnas honom som en älskad person som jag har älskat i mitt hjärta sedan jag var tio år. Jag minns honom som en varm kollega och ett glädjeämne. Han var en frisk fläkt, säger hon.

En mycket tagen Gry Forsell, brorsdotter till Brost, kom tidigt till kyrkan tillsammans med ett större sällskap.

”Det är så väldigt sorgligt och svårt att förstå att han är död”, skrev hon i ett meddelande till Aftonbladet strax efter sin farbrors död.

Loreen sjöng Jagger-låt

Kjell Sundvall jobbade ihop med Brost i tv-serien ”Rederiet”. Han beskriver det som en otroligt rolig tid. På senare år har de träffats mycket i Båstad om somrarna.

– Då tog vi ofta en öl ihop. Det var en glad människa som var enkel att ha att göra med. Han var alltid positiv, säger han.

Både Tommy Körberg och Loreen sjöng på begravningen. Tommy Körberg framförde låten ”Both sides now” av Joni Mitchells efter önskemål från skådespelarens familj. Loreen sjöng en Rolling Stones-låt skriven av Brosts vän Mick Jagger.

Bergqvist och Körberg bar ut kistan

Efter begravningen var Tommy Körberg och Kjell Bergqvist några av de som bar ut kistan. På frågan om vad Bergqvist kommer att minnas mest med sin vän svarar han ”skrattet”.

– Han hade en fantastisk tajming och ett skarpt intellekt. Man hade aldrig tråkigt med honom, säger han.

Brost och Bergqvist hade varit vänner i över 40 år. Han berättar att de under de senaste 20 åren firade somrarna ihop i Mellbystrand med familj och barn.

– Vi var nära kompisar och det här är en sorglig stund även för mina barn.

Är det något minne med honom som sticker ut hos dig?

– Nej, det är för mycket. Det är över 40 års vänskap och det finns hur många glada historier som helst, säger Kjell Bergqvist.

Den folkkära skådespelarens stoft kommer att gravsättas i Veinge kyrka i Halland, bredvid hans mor Gudrun Brost.

Johannes Brost avled den 4 januari på Skånes universitetssjukhus efter en kamp mot cancer. Han blev 71 år.

Publisert:

LÄS VIDARE